Societat

El terratrèmol de 8,3 graus que ha sacsejat Xile ja ha provocat 78 víctimes

L'intens moviment de terra, que ha tingut el seu epicentre en el mar, ha durat un minut. El sisme ha disparat una alerta de tsunami a les costes de Xile i Perú

L'últim recompte de víctimes pel terratrèmol de 8,3 a 8,5 graus en l'escala de Richter –segons les fonts–, amb epicentre en el mar, que ha sacsejat el centre de Xile aquesta matinada, eleva a 78 el nombre de morts. El sisme s'ha produït a uns 300 quilòmetres al sud de la capital, Santiago, segons dades de l'Institut Geològic dels Estats Units. La presidenta del país, Michelle Bachelet, s'ha posat personalment al capdavant dels dispositius d'emergència. Diversos observatoris han donat l'alerta de tsunami a les costes de Xile i de Perú, derivada de la magnitud del sisme.

El sisme s'ha produït a les 06.34 GMT i durant un minut s'ha pogut notar a Santiago i Valparaíso. Les principals ciutats del país s'han quedat sense subministrament elèctric i la gent ha sortit al carrer espaordida. L'epicentre del sisme se situa al mar, a uns 59,4 quilòmetres de profunditat, a la regió de Maule, a uns 99 quilòmetres de la ciutat de Talca i a uns 117 de Concepción.

La presidenta del país, Michelle Bachelet, ha informat personalment a la premsa que posava en funcionament tots els serveis d'emergència per avaluar i pal·liar els danys causats pel moviment de terra i les successives rèpliques. Diversos testimonis assenyalen que els habitatges més moders han resistit el moviment, tot i que algunes edificacions antigues podrien haver patit desperfectes. El terratrèmol ha agafat els xilens de matinada. La gent ha sortit al carrer com a mesura de prevenció sobre les conseqüències que hagin pogut patir els edificis.

El Centre d'Alerta de Tsunamis del Pacífic, als Estats Units, ha donat una alerta de tsunami per a les costes de Xile i del Perú, a causa de la força del moviment sísmic. Aquesta alerta s'ha estès posteriorment a Colòmbia, Panamà, Costa Rica i l'Antàrtida. També al Japó s'ha activat una alerta per una possible onada marina gegant.

Xile està situat en una regió sísmica i els moviments telúrics són freqüents. Té prop de 2.000 volcans i és el segon Estat del món darrer Indonesia. Forma part de l'Anell de Foc d'activitat sísmica.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.