Societat

Un terratrèmol fa un mínim de 400 morts al Tibet

El sisme, de 7,1 graus a l’escala de Richter, provoca 10.000 ferits i un nombre indeterminat de desapareguts. La fragilitat dels edificis de la zona agreuja els efectes del tremolor

Un mínim de 400 persones mortes, 10.000 de ferides i un nombre indeterminat però molt important de desapareguts és el balanç del terratrèmol de 7,1 graus a l’escala de Richter que aquest dimecres ha sacsejat el districte tibetà de Yushu, una regió situada a 4.000 metres d’altitud, i que ja va patir les conseqüències del sisme de Sixuan fa dos anys. És el tercer terratrèmol de dimensions gegantines que afecta l’escorça terrestre en poc temps, després del devastador d’Haití i el catastròfic de Xile.

La catàstrofe s'ha agreujat pel tipus d’edificació de la zona, cases molt simples aixecades amb maons de fang que s'han ensorrat com castells de cartes. A la ciutat de Gyegu, una de les més damnificades, el 85% de les cases han quedat destruïdes, segons un portaveu regional. En aquesta ciutat hi viuen unes 100.000 persones i acull la seu del govern del districte. “El pànic s’ha apoderat dels carrers, que és ple de gent amb ferides”, segons la mateixa font.

Escoles afectades
Com ja va passar en el terratrèmol de Sixuan, on moltes escoles van quedar destruïdes per la precarietat dels materials amb què es van construir, diversos centres educatius també han estat víctimes de la sacsejada terrestre. Un policia de Gyegu explicava que entre les víctimes del sisme hi ha els alumnes d’una escola local, però no n'ha donat més detalls. Es tracta d’un internat on viuen un miler d’alumnes. “Hem de desenrunar amb les mans, i tot és molt lent i molt complicat”, ha explicat aquest policia.

Un alt càrrec de l’exèrcit, Kang Zifu, ha advertit que la prioritat del rescat són “els estudiants, a les escoles sempre hi ha molta gent”. Un dels professors de l’escola de Yushu ha afirmat que molts alumnes han aconseguit sortir dels dormitoris i han salvat la vida. “Altres han quedat atrapats i ara són sota la runa”, ha lamentat.

Soldats i tendes
El govern de Pequín s'ha afanyat a explicar el dispositiu de socors amb 700 soldats treballant en el desenrunament de les cases. El ministeri d’Afers Civils ha anunciat en un comunicat que ha enviat a la zona 5.000 tendes de campanya, 50.000 abrics i 50.000 mantes. S’ha previst una ajuda econòmica de 29 milions de dòlars.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Alella fa una crida a participar del consell agrari municipal

alella
LLENGUA

Els drets lingüístics centren la Jornada Lluís M. de Puig

GIRONA
societat

Els joves de La Causa justifiquen l’ocupació i estenen la mà als Castellers

sant cugat del vallès
administracions

Mataró destinarà 20,5 milions a millorar equipaments i comprar habitatge

mataró
urbanisme

El nou carril bici d’Igualada rep un premi de mobilitat

IGUALADA
societat

Finançament a quatre bandes pel nou centre per a l’Associació Alzheimer de Tàrrega

tàrrega
tradicions

Publicat el videoclip de la festa major de Lleida

LLEIDA
MEDI AMBIENT

Parasiten figueres de moro per eradicar-les del Cap de Creus

EL PORT DE LA SELVA
urbanisme

Inicien l’asfaltatge de la rambla Catalunya de Barcelona

Barcelona