Política

Tsunami a Japó

L'alerta és la més important per tsunami al Japó en els darrers 17 anys, tot i que de moment no s'han hagut de lamentar víctimes

Onades de fins a 1,5 metres provocades pel terratrèmol de dissabte a Xile han impactat aquest diumenge a primera hora al Japó, les illes Chatham de Nova Zelanda i l'extrem més oriental de Rússia. Desenes de milers de persones han estat evacuades.

L'alerta és la més important per tsunami al Japó en els darrers 17 anys, tot i que de moment no s'han hagut de lamentar víctimes. L'alerta i els desallotjaments a la costa nipona del Pacífic poden durar hores, segons ha confirmat el govern japonès, perquè s'espera l'arribada de diverses onades.

De moment, l'Agència Meteorològica del Japó ja ha registrat onades de fins a 1,2 metres al port de Kuji i d'altres de menors a tota la costa pacífica.

Els serveis de tren a la costa s'han cancel·lat, i moltes carreteres estan tallades. La policia patrulla les costes per avisar mariners i ciutadans de l'evacuació. Un total de 570.000 persones de la costa nipona han hagut d'abandonar casa seva a l'espera del què pugui arribar des del mar. "La manca de preocupació seria el nostre pitjor enemic", ha assegurat el primer ministre del Japó, Yukio Hatoyama. La zona japonesa de risc cobreix tota la costa est del país, tot i que la regió de Tokyo espera onades de menor intensitat.

Japó és un país amb experiència en tsunamis. El 1960, un tsunami va provocar 140 morts després d'impactar a la costa de Hokkaido, precisament també després d'un terratrèmol a Xile. Des d'aleshores, els ports han instal·lat elements de protecció per evitar nous desastres. "S'han construït barreres a la costa des del tsunami del 1960, per tant no podem comparar la situació d'ara amb la d'aleshores, però tot i així és crucial evacuar la població", ha defensat Masaaki Kubo, de la Unió de Pescadors d'Iwate.

Menor alerta a Nova Zelanda, Rússia i Austràlia

Les primeres onades que han impactat a Nova Zelanda han arribat a alçades d'1,5 metres, segons el Ministeri de Protecció Civil. Les onades han impactat a les remotes illes Chatham, a 800 quilòmetres a l'est del país. Un resident de la zona ha assegurat a Reuters que les onades continuen arribant, i que cada cop són més grans.

Les autoritats de l'extrem orient de Rússia, a Kamchatka, han retirat l'alerta per tsunami després que les onades que han arribat no hagin causat cap dany remarcable, segons ha informat una portaveu dels serveis d'emergències.

Austràlia també té alerta per la major part de la costa est i per l'illa de Tasmània, però les autoritats han assegurat que no es preveuen grans inundacions. Hawai ha retirat l'alerta per tsunami després que dissabte l'onada passés de llarg de les illes nord-americanes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.