Societat

Xile també s’esquerda

Un terratrèmol de 8,8 graus en l’escala de Richter devasta tres regions i fa almenys 214 morts

Va ser un despertar violent el d’ahir per als xilens. A les 3.34 hores de la matinada (hora local), un terratrèmol de 8,8 graus en l’escala de Richter, amb epicentre al sud del país, va acabar amb la vida d’almenys 214 persones, va causar l’ensorrament de centenars d’edificis, va destrossar vehicles, va enfonsar ponts i va provocar onades de fins a vuit metres a l’oceà Pacífic que van entrar en diferents pobles de la costa. Una quinzena de persones es van donar per desaparegudes i almenys dos milions es van veure directament afectades.

El moviment, un dels més importants registrats en la història moderna, va ser 50 cops més poderós que el que va devastar Haití el 12 de gener passat. “Som davant una tragèdia d’enormes proporcions”, admetia el ministre de Defensa, Francisco Vidal, després de sobrevolar en helicòpter la ciutat de Concepción, ubicada a 115 quilòmetres de l’epicentre del terratrèmol i on hi va haver el nombre més alt de víctimes. La televisió va mostrar en aquesta localitat edificis antisísmics reduïts a no res, la casa del govern destruïda i centenars de cotxes esclafats.

Tot i que és a més de 520 quilòmetres al nord de Concepción, a la capital de Xile, Santiago, van morir almenys 13 persones, mentre diferents canals de televisió mostraven el campanar ensorrat de l’església de la Concepción, cases antigues reduïdes a pols i ponts que havien caigut. L’aeroport internacional es va tancar a causa dels danys a la torre de control i la capital va quedar totalment aïllada en direcció sud arran del col·lapse de les carreteres.

El terratrèmol es va notar als 1.600 quilòmetres de la geografia xilena, una allargassada i estreta línia de terra fronterera a l’oest amb el Pacífic i a l’est amb els Andes. “Aquest és el terratrèmol més fort que hem patit en els últims 30 anys. Vull compartir el dolor dels familiars de les més de 122 persones que han perdut la vida”, deia el president electe, Sebastián Piñera.

Aquest empresari conservador accedirà al poder l’11 de març i haurà d’assumir les tasques de reconstrucció. Ahir va posar a disposició de la presidenta socialista, Michelle Bachelet, la totalitat dels seus futurs ministres, alhora que anunciava que destinarà el 2% del PIB del país a recuperar les infraestructures malmeses pel sisme.
Tres regions devastades

El govern va decretar zona catastròfica per a tres regions centrals del país, però en el seu missatge a la nació va demanar calma i que s’evités sortir al carrer. “Malgrat tot, el sistema ha funcionat. La gent ha d’estar tranquil·la. Amb els mitjans de què disposem fem el que podem”, deia Bachelet des d’un centre de resposta d’emergències. Tota l’atenció se centra ara en les rèpliques, que podrien agreujar més la dimensió de la catàstrofe.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.