Política

Un nou sisme de 7,2 graus sacseja Xile

Els serveis d'emergència donen una alerta de tsunami el mateix dia de la investidura del conservador Sebastián Piñera com a president del país

Els serveis d'emergències de Xile han emès una alerta de tsunami després d'una successió de moviments de terra que s'han produït aquest dijous i que, amb una magnitud de 7,2 de l'escala de Richter, han afectat el centre i el sud del país. Els nous sismes han precedit l'acte de relleu a la presidència del país, celebrat a Valparaíso, que ha investit el conservador Sebastián Piñera en substitució de Michelle Bachelet després de 20 anys de governs de coalició entre la democràcia cristiana i socialistes.

El Servei Geològic d'Estats Units ha detectat un sisme de 7,2 graus a les 11.39 h, hora local (14.39 hores GMT), que ha estat seguit per un segon de 6,9 graus, 17 minuts després. Un tercer moviment de 5,8 graus s'ha produït poc després. El centre del terratrèmol s'ha localitzat a uns deu quilòmetres de profunditat, a uns 115 quilòmetres al sud de Valparaíso i a 124 quilòmetres al sudoest de Santiago. El mortífer i devastador terratrèmol del passat 27 de febrer va tenir una intensitat de 8,8 graus i va provocar 497 morts i un nombre indeterminat de desapareguts.

La seu del Parlament xilè de Valparaíso, on s'ha fet la cerimònia d'investidura presidencial, ha estat evacuat tan bon punt com s'ha produït la presa de possessió de Sebastián Piñera, a causa de l'alerta de tsunami que s'ha donat a les poblacions del litoral.

Relleu a la presidència del país
L'empresari de dretes Sebastián Piñera, un dels homes més rics de l'Amèrica Llatina, ha jurat aquest dijous com a president de Xile enmig d'una tensa cerimònia marcada per tres forts sismes de 7.2, 6.9 i 5.8 graus a l'escala de Richter, presumiblement rèpliques del terratrèmol que va sacsejar la zona centre sud fa 13 dies.

Al Parlament xilè, ubicat a la ciutat de Valparaíso a 120 quilòmetres de Santiago, centenars d'invitats internacionals i els nous legisladors han intentat mantenir la calma i el protocol mentre el titular del Senat, Jorge Pizarro, col·locava la banda presidencial a Piñera, després del lliurament del comandament per part de la socialista Michelle Bachelet.

Amb la preocupació reflectida a la cara, Piñera ha pres jurament als seus nous ministres i, de seguida, ha sortit de l'edifici per dirigir-se a la ciutat de Constitució –a 361 quilòmetres al sud de Santiago– epicentre del terratrèmol de 8,8 graus que ha sacsejat la zona centre-sud del país fa 13 dies provocant un tsunami que va deixar més de 300 morts en aquesta població.

Al lloc, arrasat completament per les onades del mar i on encara existeix un nombre indeterminat de desapareguts, Piñera feia el seu primer consell de gabinet ministerial i anunciava mesures per a la reconstrucció del país.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.