Societat

Xile s’enfronta als saquejos i el sisme ja suma 708 morts

Centenars de persones ataquen “per necessitat” supermercats de les ciutats més afectades. Bachelet declara zona catastròfica la zona zero

La xifra de morts a causa del terratrèmol de 8,8 graus en l’escala de Richter que dissabte va devastar Xile ja arriba a les 708 víctimes i dos milions de damnificats, segons va anunciar ahir la presidenta Michelle Bachelet. Però el més greu és que centenars de supervivents van sortir ahir al carrer per saquejar supermercats i comerços a les ciutats del sud del país, l’epicentre de la catàstrofe. El govern socialista va respondre que desplegarà milers de soldats i ha declarat zona catastròfica la zona zero.

Els incidents es van concentrar sobretot ahir a la ciutat de Concepción, situada a només 90 quilòmetres de l’epicentre del sisme i 500 quilòmetres al sud-oest de Santiago, on es van produir enfrontaments amb policies que intentaven controlar el pillatge. La televisió va mostrar com algunes famílies entraven a supermercats i magatzems per robar aliments i aigua, mentre que d’altres aprofitaven per carregar els cotxes amb electrodomèstics.

“És per als meus fills, no tenim res, és pura necessitat”, es justificava una mare, que corria amb dues caixes de llet entre els braços davant les càmeres de la televisió estatal. Les estampides van començar al crit de “pa” i davant les queixes que no hi havia hagut un repartiment adequat d’aliments.

L’alcaldessa de Concepción, Jacqueline van Rysselberghe, de la ultraconservadora Unión Democrática Independiente (UDI) va exigir al govern l’enviament “urgent” de les forces armades “perquè la gent decent vol tranquil·litat”. Segons l’alcaldessa, els supermercats de la ciutat van patir danys i per això estaven tancats, però va indicar que la ciutat només feia un dia que estava en estat d’emergència, per la qual cosa “no es justifica tanta desesperació”.

Hores després de les demandes de militarització llançades per l’alcaldessa, el president electe Sebastián Piñera, que assumirà el poder l’11 de març, feia el mateix. “Vull demanar al govern que decreti com més aviat millor l’estat de zona catastròfica, que permet la incorporació de les forces armades, nomenar caps de plaça que hi pertanyen, incorporar-ne la logística, el personal i la infraestructura per garantir l’ordre públic”, deia el conservador Piñera.

Les escenes violentes es repetien ahir a altres poblacions portuàries pròximes, com Tomé i Talcahuano, sense que la policia es decidís a intervenir. L’alcalde de Tomé, Eduardo Aguilera, va assenyalar que la seva ciutat no té ni aigua ni electricitat i va qualificar el que havia passat al sud del país de “catàstrofe”. En aquestes dues poblacions, les grans onades van entrar centenars de metres al casc urbà. “Les embarcacions van quedar als cims de les muntanyes, i les cases, al mar”, lamentava Aguilera.

Sota la runa
A pocs metres dels saquejos els equips de rescat treballaven entre la runa. Un equip de 40 bombers especialitzats en rescats, que van treballar fa poc a Haití, va ser enviat a Concepción per buscar supervivents entre les runes d’un edifici de 14 pisos que es va ensorrar amb almenys un centenar de persones a dins.
El de dissabte va ser el cinquè terratrèmol més fort registrat des de l’any 1900. Els experts calculen que el seu poder va superar 50 cops el d’Haití.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.