Política

El PSOE reclama a Montilla que no lideri cap resposta al TC

Diuen que els jutges potser només tocaran “petites coses” de l'Estatut. Duran demana evitar la resignació. Puigcercós recorda la prioritat del finançament. Continuen els moviments per situar-se en el gran tauler de joc de la resposta a la sentència

Per veure com es posicionen polítics i líders socials sobre la resposta a la sentència, cliqueu aquí

El PSOE va reclamar ahir al president de la Generalitat, José Montilla, que no lideri cap mena de reacció catalana a la sentència del Tribunal Constitucional contra l’Estatut, i que es limiti a acatar la sentència. El número dos del grup del PSOE al Congrés, Eduardo Madina, va ser l’encarregat de llançar aquest rotund missatge al PSC, en plena coincidència amb les declaracions que han estat realitzant en els darrers dies els dirigents del PP.

L’especialitat
En una entrevista a l’emissora institucional RNE, Madina va insistir que les autoritats de Catalunya no estan “per liderar cap mena de reacció” a la sentència, sinó que hauran d’assumir-la. Els socialistes “són especialistes a acatar sentències”, va remarcar. La posició del PSOE tan taxativa contradiu el missatge que havien llançat en els últims dies els socialistes catalans per intentar no quedar sols amb el PP contra la manifestació que prepara Òmnium Cultural i la marxa preventiva impulsada per Josep-Lluís Carod, proposant que Montilla liderés una resposta política.

En aquest sentit s’havien expressat Joaquim Nadal, Montserrat Tura, José Zaragoza i David Pérez, amb dificultats per desmarcar-se del rebuig que també mostra el PP a la manifestació.

Aproximació al PNB
La reacció del PSOE és tan forta que, en paral·lel amb Madina, la secretària de política internacional del PSOE, Elena Valenciano, apuntava que detecten indicis d’aproximació amb el PNB de cara a la negociació dels pressupostos, cosa que permetria obviar els partits catalans. Va remarcar a més que ni ERC ni ICV haurien de presentar esmenes a la totalitat, després de l’acord del nou finançament.

Alhora que transcendien aquestes veus del PSOE, el PSC a Barcelona anava ahir amb peus de plom, amb un discurs molt condicionat. La portaveu adjunta del PSC al Parlament, Carme Figueras, va remarcar que no és clar que calgui convocar una manifestació, perquè potser la sentència només tocarà “petites coses que són perfectament assumibles i que no canvien en res la nostra aplicació de l’Estatut”. Va afegir, com Tura, que el TC no hauria de poder canviar una llei aprovada en referèndum, si bé ara cal respectar el marc legal.

El vicepresident Josep-Lluís Carod va llimar ahir asprors amb Montilla i la fórmula del tripartit. Va assegurar que la qüestió de la sentència és un “tema inexistent”, perquè no ha estat dictada. I va seguir apostant pel govern amb el PSC amb l’argument que CiU mai s’ha plantejat “ni plantejarà mai” un govern amb ERC. “És ficció”, va dir.

I en una visita a la festa major de Sants, a Barcelona, Josep Antoni Duran (CiU) va demanar una resposta unitària al TC, però que “no es limiti a la pura resignació”, mentre negava que sigui certa una aproximació al PP. Va subratllar que, quan vénen eleccions, ERC i PP simulen que s’acosten a la federació.

En el mateix recorregut, Joan Puigcercós (ERC) va advertir que el TC no ha de paralitzar el país, i que cal que les prioritats siguin clares: el finançament i les vegueries, entre elles.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Guerra a Gaza

Israel recupera els cossos de tres ostatges morts el 7 d’octubre

Barcelona
Eslovàquia

Robert Fico és operat per segona vegada després de l’atemptat

Barcelona
política

La policia espanyola denúncia la Comissió de la Dignitat al TSJC

barcelona
Guerra a Europa

Putin justifica que l’ofensiva a Khàrkiv és per protegir la regió fronterera

Barcelona
Guerra a Europa

Un atac ucraïnès amb drons a Crimea provoca talls de llum a Sebastòpol

barcelona
política

L’ANC vol que es “depurin responsabilitats” pel fiasco de Mas al TEDH

barcelona
suècia

La policia sueca investiga un tiroteig prop de l’ambaixada israeliana

barcelona
política

Sánchez tanca la porta a Puigdemont i aposta pel tripartit

madrid
tribunals

Puigdemont lamenta que Fiscalia del TdC el vegi “responsable de tot”

barcelona