Política

Zapatero: "Esperem que surti la sentència i tothom tindrà dret a valorar-la i l'obligació de respectar-la"

El president espanyol es queixa que el debat previ a la resolució del TC "és un desgast inútil" i fixa els límits de la reacció possible

"Esperem que surti la sentència i tothom tindrà dret de valorar-la i l'obligació de respectar-la". Aquesta ha estat l'última frase de José Luis Rodríguez Zapatero respecte de la polèmica per la resolució sobre l'Estatut que prepara el Tribunal Constitucional.

En la conferència de premsa posterior al consell de ministres, retransmesa per televisió, el president espanyol ha estat interrogat tres vegades per diferents periodistes sobre la reacció que es prepara o es debat a Catalunya davant d'una eventual retallada del text estatutari, i les tres vegades ha contestat evitant entrar en el fons de la qüestió i demanant "calma", tot i que ha anat pujant el to de la resposta fins a arribar a la conclusió final: "tothom" haurà de respectar i acatar la sentència, missatge per a la Generalitat i el seu president, José Montilla.

El seu discurs, fragmentat i volgudament superficial, sobre el tema havia començat de la manera més suau. "Cal introduir un principi de calma en aquest debat. La sentència encara no hi és, qualsevol valoració s'ha de fer amb prudència. Esperem la sentència, que respectarem, i fem després les valoracions oportunes. Aquest principi ha de regir de manera general", ha dit amb tot el talante de què disposava.

La segona pregunta ha esta més incisiva, i ha entrat en la possibilitat de reformar la Constitució, que es propugna des de Catalunya, segona la periodista i que, en realitat, ha estat defensada només per dos consellers d'ERC, Josep Huguet i Jordi Ausàs. "No valoraré valoracions fetes sobre una cosa que encara no s'ha produït", ha repetit. "I pel que fa a la reforma de la Constitució, no crec que a ningú li hagi passat pel cap tenint en compte el que representa pel que fa a les majories parlamentàries necessàries", ha reblat.

Les declaracions de Carme Figueras, vistes des de Madrid
L'avís que, quan surti la sentència, "tothom tindrà dret a opinar i l'obligació de respectar-la" ha arribat a la tercera pregunta. Una periodista li ha llançat a la cara unes declaracions de la portaveu adjunta del PSC al Parlament, Carme Figueras, que segons el relat d'aquesta redactora va dir que "el TC no està legitimat per revisar l'Estatut".

El cert és que Figueres, com altres membres del PSC, el que va dir va ser que "no és clar que calgui convocar una manifestació, perquè potser la sentència només tocarà petites coses [de l'Estatut] que són perfectament assumibles i que no canvien en res l'aplicació [de la norma]". I va afegir, com Montserat Tura, que "el TC no hauria de poder canviar una llei aprovada en referèndum, si bé ara cal respectar el marc legal".

Zapatero ha ignorat la referència a la diputada socialista i, amb un to més alt, ha criticat la polèmica prèvia a la sentència perquè és "un desgast realment inútil fer un debat sobre una cosa que es pot produir però que encara no s'ha produït". "Esperem que es produeixi, si és que es produeix [la retallada]", ha demanat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estats Units

Biden creu que els soldats que van lluitar contra Hitler ara voldrien aturar Putin

Barcelona
guerra a europa

Biden anuncia davant Zelenski un nou paquet d’ajuda militar a Ucraïna

barcelona
regne unit

Sunak demana disculpes per haver marxat de la cerimònia del Dia D

barcelona
guerra a europa

Suïssa descarta un acord durant la conferència sobre Ucraïna, sense Rússia

barcelona
ELECCIONS EUROPEES

El torn d’Irlanda i la República Txeca

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu parlarà davant el Congrés dels EUA el pròxim 24 de juliol

barcelona
Montse Capdevila
Alcaldessa d’Argentona (TXA)

“La gent ha de saber per què gasta més aigua del permès”

Argentona
Eleccions Europees

L’extrema dreta es dispara en els Països Baixos, segons els sondejos

Barcelona
Estat Espanyol

El jutge defensa que pot citar Begoña Gómez enmig del període electoral

Barcelona