Política

El govern es prepara per aconseguir llei per llei el que caigui de l'Estatut

Saura adverteix que caldrà acatar la sentència, però anuncia que la Generalitat  reaccionarà. Apunta a la sortida d'aplicar l'article 150.2 de la Constitució per a les competències que retalli el TC

Torna el peix al cove. El govern de la Generalitat ja prepara el camí per recuperar, pacte per pacte, llei per llei, tot el que caigui de l'Estatut amb la sentència del Tribunal Constitucional. És el que es dedueix del missatge llançat per Joan Saura, com a portaveu del govern aquest dimarts, en la compareixença davant la premsa després de la primera reunió del curs de l'executiu de José Montilla.

La primera declaració de principis acordada en la reunió del president i els seus consellers –"per unanimitat o consens, ningú ha dit cap altra cosa"– ha estat mantenir la defensa de l'Estatut. "Estem convençuts de l'absoluta constitucionalitat de l'Estatut. Per això el govern l'està aplicant i desplegant. I per decidir què farem en cas que el TC el retalli, s'ha de conèixer la sentència. Ara no sabem ni quan serà ni què dirà", ha advertit.

I quan surti? Quan surti es mantindrà la "contundència en el desplegament estatutari, es continuarà, sigui el que sigui el resultat de la sentència", ha dit el conseller d'Interior,  Relacions Institucionals i Participació.

Aquesta afirmació podia interpretar-se com un desafiament, la decisió d'ignorar la resolució del Constitucional. "No, el govern ha d'acatar la sentència, no pot ser de cap altra manera. Però una altra qüestió és que l'Estatut, a més de ser una llei orgànica, també és un pacte d'Estat. Per tant, potser caldrà refer el pacte polític, segons el que digui la sentència", ha puntualitzat.

Tot i insistir que ara mateix és "precipitat" concretar quines seran les vies per "reubicar Catalunya en relació a Espanya", el conseller ha acabat apuntant diverses idees. Ha estat quan una periodista li ha fet notar que "no casa" la idea d'acatar la sentència amb la de reaccionar-hi. "Sí que casa. No podem fer res més que acatar la sentència. Però imagini's que la sentència diu que tal article no és constitucional si no es refà una determinada llei orgànica, doncs intentarem que es reformi la llei que calgui. I si es retalla una competència de l'Estatut, doncs es pot aplicar l'article 150.2 de la Constitució perquè l'Estat, negociant, ens la traspassi", ha exemplificat.

Ni manifestació cimera abans de la sentència
El que està completament descartat, segons Saura amb l'acord de tot els consellers, és que el govern doni suport a cap manifestació preventiva, com va proposar Josep-Lluís Carod-Rovira tot i que ho va fer "a títol personal" i no com a govern.

Però tampoc hi haurà cap cimera de líders polítics prèvia a la resolució judicial, reclamada "amb urgència" pel secretari general d'ERC, Joan Ridao. "Una reunió abans de la sentència per fer què? Si no sabem què dirà la sentència", ha argumentat Saura.

Segons el conseller, el govern no ha analitzat la pressió que ha començat a exercir el PSOE, ahir per boca del diputat Eduard Madina, per evitar que Montilla lideri cap tipus de reacció a la sentència. "No se n'ha parlat, però a mi no em consta que hi hagi hagut cap trucada del PSOE per cridar-nos a l'ordre i estic segur que no s'ha produït. La negociació del finançament ja va demostrar l'autonomia del govern català respecte de qualsevol partit", ha conclòs.

Saura tampoc ha volgut concretar si, en cas que es fes una manifestació posterior a la sentència, l'hauria de convocar el president de la Generalitat, com proposa el conseller d'Educació, Ernest Maragall, en un article publicat avui a El País. "Insisteixo que no s'ha concretar què es farà perquè cal esperar. I jo informo del que diu el govern, no sobre articles publicats a la premsa".

La legitimitat del TC per retocar un Estatut referendat pel poble tampoc ha estat analitzada en el consell executiu. Tanmateix, el conseller s'ha atrevit, "com a opinió personal", a  fer notar que "a aquest Tribunal Constitucional li ha passat de tot. Té membres recusats, hi ha hagut morts, estan pendents de renovacions...". "Potser seria millor una altra composició, però és el que tenim", ha sentenciat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.