Política

El curs polític arrenca amb Carod a la diana

El vicepresident considera ara un "tema inexistent" la sentència del TC. El PP demana que "deixi" el govern i CiU assegura que "forma part del passat". ERC evita parlar del lloc que li donarà a les llistes. Tresserras el defensa des de Prada

La irrupció en escena d'Alícia Sánchez-Camacho amb una roda de premsa que ha marcat l'inici de curs polític del PPC ha tornat a elevar el to de la polèmica en què s'ha ficat el vicepresident del govern català, Josep-Lluís Carod-Rovira, pel fet d'haver proposat una manifestació preventiva per, suposadament, pressionar el TC perquè no retalli l'Estatut.

El conflicte ha revifat aquest dilluns, 24 hores abans de la primera reunió del govern català després de les vacances, que demà posarà cara a cara el vicepresident amb el president dies després que José Montilla desautoritzés el republicà en una entrevista al diari Ideal de Granada.

Per preparar aquest primer consell executiu, Sánchez Camacho ha qualificat avui de "greu error" la proposta de Carod i ha demanat que "deixi les seves responsabilitats de govern". A més, ha exigit a Montilla una "cimera constructiva" de líders polítics, un cop es conegui la sentència de l'Estatut, amb l'objectiu de acordar "el desenvolupament reglamentari" de la llei catalana "en aplicació de les consideracions del TC", segons recull l'agència Efe.
 
En el tir contra Carod, aquest dilluns també hi ha participat CiU. En unes declaracions a Efe de resposta a unes afirmacions prèvies del republicà –que ha dit que els d'Artur Mas no s'han plantejat mai governar amb els republicans ni ho faran–, el secretari executiu de comunicació de CiU, David Madí, ha anunciat que Carod "forma part del passat" i que "aspira a erigir-se dins d'ERC com la garantia de la repetició del tripartit" per poder continuar manant.  "Els catalans desitgen superar l'etapa que ha protagonitzat Carod", ha afegit.

Carod, prudent i vigilat per Nadal
Mentre representants d'altres partits parlaven d'ell, el vicepresident del govern visitava les obres de la L9 del metro, a Santa Coloma, amb el conseller de Política Territorial i Obres Públiques. Vigilat per Joaquim Nadal –que ja el va qüestionar divendres a TV3 recitant un paràgraf de l'entrevista de Granada en què  Montilla parlava "d'irresponsabilitat"–, Carod ha continuat en el seu intent d'esborrar o reduir l'impacte de la seva proposta de manifestació preventiva, feta "a títol personal" quan era president accidental.

Amb aquest objectiu ha recalcat que ha de ser Montilla qui prengui la iniciativa de convocar la cimera de líders per parlar de la sentència –abans de Camacho ja ho havia demanat, "amb urgència", el secretari general d'ERC, Joan Ridao– i ha afegit que de moment és un "tema inexistent", informa l'agència Europa Press.

"Demà ja tindrem l'oportunitat de parlar-ne", ha matisat, en referència a la primera reunió del govern. "Tots els governs del món, inclòs el de Catalunya, han d'estar preparats pel que pugui venir en el futur, però sobretot han d'estar preparats per administrar la realitat, i la realitat és el que tenim res", ha matisat, deixant de banda , implícitament, cap moviment preventiu, almenys institucionalment.

Un altre suport des de Prada
La situació complexa de Carod es complementa amb la petició de formar part de les properes llistes d'ERC al Parlament, que el partit no ha volgut comentar. I, una vegada més, de la mateixa manera que Pasqual Maragall es va apuntar a la manifestació preventiva des de Prada de Conflent, l'ajuda li ha arribat des de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE).
En ser preguntat pel futur polític de Carod, el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, de l’òrbita del vicepresident, ha remarcat que “seria molt poc intel·ligent prescindir de Carod, perquè és probablement el polític més dotat i més brillant de la seva generació”. A parer de Tresserras, “quan hi hagi una mirada històrica sobre l’aportació que ha fet aquests anys, apareixerà com la persona que més ha condicionat, junt amb Jordi Pujol, l’agenda política del país”.
 
Sigui com sigui, el conseller s’ha mostrat convençut que Carod i Puigcercós arribaran a una entesa favorable als interessos de tots dos en aquest sentit: “Qui encapçalarà la llista d’ERC és qui està més interessat a treure el màxim profit del capital polític del partit, i estic segur que entre ells es posaran d’acord, perquè estem parlant de gent molt intel·ligent”, ha reblat.

Sobre com canalitzar aquest capital polític de Carod, Tresserras ha recordat que a més de càrrecs al govern hi ha altres vies. “Hi ha molts espais en què hi ha influència social i on la qualitat de les relacions té un caràcter polític. Es dóna en el món empresarial, acadèmic i cultural, on és necessària gent amb una gran experiència per al tracte de les qüestions públiques, per a la formulació de discurs polític i per a l’establiment de prioritats”, ha explicat.

Huguet no vol parlar de "collonades"
Per la seva banda, el conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, que ha tornat a la UCE per participar en un debat amb rectors d’universitats sobre el Pla Bolonya, no ha volgut pronunciar-se sobre el futur de Carod-Rovira: “No opinaré en absolut sobre temes de llistes d’ERC, ni sobre històries d’aquesta mena. Ara el més important és tancar la legislatura aplicant tot allò que queda pendent i donar una resposta al TC, la resta són collonades amb l’expressió plena de la paraula”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Religió

El Vaticà canvia el procediment per reconèixer aparicions i revelacions

Barcelona
Política

ERC deixa en mans de la militància el seu posicionament en la investidura

barcelona
Guerra a Gaza

Israel recupera els cossos de tres ostatges morts el 7 d’octubre

Barcelona
Eslovàquia

Robert Fico és operat per segona vegada després de l’atemptat

Barcelona
política

La policia espanyola denúncia la Comissió de la Dignitat al TSJC

barcelona
Guerra a Europa

Putin justifica que l’ofensiva a Khàrkiv és per protegir la regió fronterera

Barcelona
Guerra a Europa

Un atac ucraïnès amb drons a Crimea provoca talls de llum a Sebastòpol

barcelona
política

L’ANC vol que es “depurin responsabilitats” pel fiasco de Mas al TEDH

barcelona
suècia

La policia sueca investiga un tiroteig prop de l’ambaixada israeliana

barcelona