Política

Pasqual Maragall crida a la manifestació preventiva

L'expresident es converteix en l'única figura rellevant que dóna suport a la proposta de Carod, que no és seguida per ERC. Proposa que sigui la primera quinzena de setembre

Finalment, una figura rellevant dóna suport a la proposta de manifestació preventiva contra el Tribunal Constitucional. L'aposta de Josep-Lluís Carod-Rovira, rebutjada per ERC, ha rebut aquest dissabte el vist-i-plau enèrgic de Pasqual Maragall: el president que el va fer dimitir, quan era el seu conseller en cap, arran de la reunió del republicà a Perpinyà amb representants d'ETA.

Des de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), l'expresident de la Generalitat ha anunciat que creu que cal "fer un cop de cap, o un cop de cor". "La manifestació s'ha de fer ja, no podem esperar que retallin l'Estatut. Hem de protestar. El que no pot ser és la típica cosa del català emprenyat. A mi no m'agrada el català emprenyat, m'agrada el català que imposa el que vol o, almenys, si no ho pot imposar, que manifesta què vol i què no vol", ha argumentat en declaracions als periodistes.

Pel que fa a la data, Maragall creu que "si no pot ser l'11 de setembre, que sigui el 12 o el 13. El dia 11 seria un gran dia, però si no hi ha temps d'organitzar-la, fem-la el 12 o el 13", ha proposat.

El que està clar, segons l'expresident, és que s'ha de demanar "el compliment de l'Estatut ja". "No pot ser que estiguem pendents de si ara els jutges diran que sí o que no. El TC ja sap el que vol dir, però aquest Estatut es va aprovar en referèndum", ha afegit.

També ha volgut recordar que, prèviament, el text s'havia aprovat amb el 90% dels vots del Parlament de Catalunya. "Després va anar a Madrid i ens el van retallar contra la meva voluntat, però no entraré en detalls sobre això", ha dit.

La conclusió de l'expresident, que va ser el primer de proposar –en un article a l'AVUI– una manifestació de reacció al TC si retalla l'Estatut, és que "el poble de Catalunya ha de defensar el que creu. I si el que creu és que ja hem arribat allà on podíem arribar, és molt important que deixem clar que no poden tocar un Estatut que està referendat, i per a això l'única sortida és anar al carrer". En el mateix sentit, ha reiterat, com ja ha dit diverses vegades, que si es retalla l'Estatut votat pels ciutadans s'hauria de repetir el referèndum, per saber si el nou text és acceptat.

Respecte de la posició que ha de mantenir el govern de la Generalitat en l'afer, Maragall ha optat per la prudència. "Jo no puc ni he de donar lliçons al govern", ha contestat lacònicament.

Signatura per la consulta d'Arenys de Munt
L'expresident també ha aprofitat la visita a la UCE per signar el manifest a favor de la consulta popular sobre la independència de Catalunya que es farà a Arenys de Munt el 13 de setembre. Els organitzadors del referèndum simbòlic, que recullen firmes a favor de la iniciativa, li han demanat el seu suport i li han llegit el text, i l'expresident ha decidit estampar la seva signatura sota el manifest. "Molt bé", ha dit com a únic comentari, i immediatament ha marxat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.