Franja La 2

Dissabte, 27 novembre de 2021
06.00
La muerte silenciada
El suïcidi és la primera causa de mort violenta a Espanya. No obstant això, hi ha tot un silenci al seu voltant. Silenci entre els qui ho intenten, silenci dels familiars que ho amaguen perquè és tabú; silenci entre les institucions que, malgrat les gairebé 3.500 morts anuals, amb prou feines fan campanyes de prevenció. I silenci també als mitjans de comunicació, que amb prou feines ho esmenten per por d'aquest efecte imitació.
Documentals
Durada: 25'
06.25
La escuela olvidada
Aquest documental recull el testimoni oral de pedagogs, historiadors i exalumnes, que amb la seva memòria recuperen part de la història de l'educació a Espanya, en un moment de polèmica sobre l'estat de l'educació.
Documentals
Durada: 55'
07.20
La 2 express
Espai que informa de l'actualitat.
Informatius
Durada: 10'
07.30
UNED
Programa de la Universitat Nacional d'Educació a Distància.
Altres
Durada: 30'
08.00
Los conciertos de La 2
Ofereix concerts simfònics, recitals, música coral i música de cambra, així com tota la temporada de concerts i activitats de l'ORTVE.
Altres
Durada: 90'
09.30
Planeta selva
La jungla oscura. Selvas africanas
Les selves tropicals africanes són les selves més antigues del planeta. Hi habiten alguns dels animals més mítics com els goril·les, els ximpanzés o els ocapis. A més, la biodiversitat d'aquestes selves inclou milions d'insectes desconeguts, aus i mamífers petits.
Documentals
Durada: 30'
10.00
Agrosfera
Programa informatiu agropecuari i de turisme rural.
Altres
Durada: 35'
10.35
Para todos La 2
Durant la pandèmia provocada per la COVID-19, ha crescut l'interès per la lectura. Es nota que la població llegeix més i amb això han ressorgit les llibreries, que majoritàriament han sortit reforçades. El programa es fixa en aquestes llibreries noves, les visita i els pregunta com els va. Més tard, per conèixer una mica més les reivindicacions i els èxits d'un col·lectiu conegut per l'acrònim LGTBI+, Montse Elías entrevista Francisco Javier Rebollero, de la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals, Intersexuals i més. Posteriorment, l'espai viatja a l'Índia per descobrir la Foundation for Ecological Security, que treballa per la restauració ecològica i la conservació dels recursos terrestres i hídrics del país. Finalment, es visita la Fundación CERMI Mujeres per conèixer la seva feina amb dones discapacitades.
Altres
Durada: 30'
11.05
U-Topos. No lugar. La utopía guaraní-jesuítica
L'humanisme renaixentista i els debats que proclamaven els drets dels indis propicien la creació de comunitats gairebé utòpiques entre guaranís i jesuïtes. 150 anys després, l'esplendor d'aquestes societats igualitàries acabaria col·lidint amb l'absolutisme del barroc.
Documentals
Durada: 80'
12.25
La genialidad de los árboles
Pilars de la biosfera, els arbres tenen un paper inavaluable en la regulació del clima i el cicle de l'aigua. Són essencials per a l'equilibri de la Terra. Basant-se en els descobriments científics més recents, s'observa que els arbres són els millors aliats per preservar la vida a la Terra.
Documentals
Durada: 50'
13.15
El viaje de Gino en el expreso
Inclou El expreso alpino. Niza-Turín, La Toscana en vapor. Siena-Asciano i La Riviera en tren. Monterosso-Vernazza: En aquest recorregut, el Gino visita Corniglia, Manarola i Vernazza, un dels pobles més fotografiats i el que produeix més varietat de vins. A més, el Gino prepara sopa minestrone amb torrada al formatge i tiramisú de llimona.
Documentals
Durada: 70'
14.25
Tendido cero
El programa entrevista Emilio de Justo. A més, es mostra el concurs de retalls de Leganés.
Altres
Durada: 45'
15.10
Origen
Trufa
L'espai viatja a Sòria per conèixer a fons la tòfona negra. El 70% de la producció mundial procedeix d'Espanya, i Sòria es perfila com una de les zones tofoneres més importants en extensió i en qualitat.
Altres
Durada: 25'
15.35
Saber y ganar fin de semana
Versió de cap de setmana del popular concurs de la cadena que, per als dissabtes i els diumenges, té sis participants que competeixen dividits en dos equips identificats per colors i tracten de guanyar el màxim de punts.
Altres
Durada: 45'
16.20
Grandes documentales
Inclou Súper águilas i Sin tiempo para la pereza: Los osos bezudos de Sri Lanka
Documentals
Durada: 105'
18.05
¡Qué animal!
Comunicación
El programa s'endinsa en la percepció del so en els éssers vius. El mapa sonor del planeta està interrelacionat i contribueix a mantenir un equilibri biològic que ha estat alterat pels humans. Per entendre-ho, l'espai parla amb Michel André, director del Laboratori d'Aplicacions Bioacústiques de la UPC. A més, Evelyn Segura revela les espècies amb la capacitat comunicativa més avançada del planeta. Els lloros, per exemple, tenen el cervell especialment adaptat al so i articulen la llengua per vocalitzar. Finalment, s'analitza el cant de les balenes geperudes, que arriba a sentir-se a més de 30 quilòmetres de distància.
Documentals
Durada: 30'
18.35
Reduce tu huella
Illas Atlánticas
L'Adela coneix el Parc Nacional de les Illes Atlàntiques a Galícia. Els esforços de conservació mediambiental d'aquest parc han esdevingut un exemple a seguir. Per saber com ho han aconseguit, l'Adela parla amb habitants i científics per conèixer la clau del seu èxit.
Altres
Durada: 55'
19.30
Monumentos sagrados
Iglesias, la búsqueda de la luz
Després de segles de prohibició, el cristianisme es va trobar amb la necessitat de construir edificis adaptats al seu culte. Des de Jerusalem fins al Mont Saint-Michel, des de Florència fins a Moscou, passant per Chartres, l'estil dels monuments s'ha anat renovant alhora que ho ha fet el cristianisme.
Documentals
Durada: 55'
20.25
El cardenal Cisneros
Cisneros, que va ser un polític honest i compromès, és considerat pels historiadors l'estadista més important d'Espanya. El documental indaga en la seva tasca de reformador religiós, el seu interès per la cultura i la seva gran tasca política durant les seves dues regències.
Documentals
Durada: 95'
22.00
El cine de La 2: En buenas manos
El Theo acaba de néixer. Després de donar a llum, la seva mare biològica el lliura a un programa d'adopció. Aleshores, els serveis d'adopció han de trobar la que es convertirà en la mare adoptiva. A l'altre extrem, l'Alice fa gairebé deu anys que lluita per ser mare. Un grup de professionals treballaran perquè el Theo i l'Alice puguin reunir-se.
Pel·lícules
Durada: 110'
23.50
La noche temática
Inclou A la caza de los millones de Gadafi i La Primavera Árabe: cambio y caos
Documentals
Durada: 140'
02.10
Morir por divorciarse
Els feminicidis augmenten a Turquia, incentivats per l'hostilitat de l'Estat cap als drets de les dones. La Kübra era una periodista prestigiosa de la cadena Bloomberg. Havia passat molts anys a Londres, però va conèixer un home i va decidir tornar a Turquia per casar-s'hi. L'endemà passat de donar a llum la seva filla, després d'una discussió, el seu marit la va colpejar brutalment al cap i li va provocar un vessament cerebral. Des d'aleshores no pot caminar i té grans dificultats per parlar. El sistema judicial va posar en dubte la seva declaració i va concedir al pare la custòdia de la seva filla. L'advocada de la Kübra, l'Ipek Bozkurt, està decidida a desafiar el misogin sistema judicial turc.
Altres
Durada: 65'
03.15
Pel·lícula: Straight Outta Compton
El 1987, cinc joves van usar lletres tan brutals com sinceres i un ritme dur per canalitzar la seva frustració i la seva ira i explicar què significava viure al lloc més perillós de tots els Estats Units: els carrers de Compton a Califòrnia. Aquests rebels culturals, armats amb les seves lletres, el coratge, la xuleria i el talent, es van enfrontar a les autoritats que volien fer-los callar, i van aconseguir formar el grup més perillós del món, N.W.A.
Pel·lícules
Durada: 135'
05.30
U-Topos. No lugar. La utopía guaraní-jesuítica
L'humanisme renaixentista i els debats que proclamaven els drets dels indis propicien la creació de comunitats gairebé utòpiques entre guaranís i jesuïtes. 150 anys després, l'esplendor d'aquestes societats igualitàries acabaria col·lidint amb l'absolutisme del barroc.
Documentals
Durada: 30'