Societat

Expedientats 13 camps de golf i 35 hidroelèctriques per incomplir el decret de sequera

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha expedientat en els últims mesos tretze camps de golf i "pitch & putt" -una variant d'aquest esport en el qual els forats tenen distàncies més curtes- i a 35 petites centrals hidroelèctriques de Catalunya per incomplir el decret de sequera.

Des d'abril de l'any passat, quan va entrar en vigor aquest decret, la Generalitat ha obert un total de 48 expedients sancionadors a aquestes instal·lacions per motius tan diversos com no haver presentat el programa d'estalvi d'aigua o haver captat recursos subterranis en plena època de sequera, segons que ha informat el departament de Medi Ambient.

En concret, l'ACA ha expedientat set camps de golf i "pitch & putt" per utilitzar aigua subterrània per regar, una de les mesures que, fins fa només uns dies, prohibia el decret de sequera de la Generalitat.

Entre els recintes expedientats es troben el Club de Golf La Roqueta, de Castellgalí (Bages); el de Vallromanes (Vallès Oriental), el de Montbrú-Moià, a Moià (Bages); el Centre de Golf de Sant Cebrià (Maresme) o el "pitch & putt" Montseny Esportiu, a Gualba (Vallès Oriental).
L'ACA, d'una altra banda, ha tramitat sis expedients contra sengles camps de "pitch & putt" per no presentar els pertinents programes d'estalvi d'aigua, quatre dels quals s'han resolt amb sancions d'entre 3.000 i 6.000 euros.

En aquest cas, els recintes afectats són el "pitch & putt" de Viladrau (Osona), el de Montseny (Vallès Oriental), el Residencial Villalba Golf, a la Roca del Vallès (Vallès Oriental) i el de Taradell (Osona).

Quant a les centrals hidroelèctriques, la Generalitat ha realitzat en l'últim any 85 inspeccions a aquestes instal·lacions, que han derivat en 35 expedients sancionadors, dels quals se n'han resolt set, se n'han sobresegut dos, quinze estan en fase d'instrucció i onze compten amb una proposta de resolució.

Les hidroelèctriques, totes elles de mida petita, que, de moment, han estat sancionades, es troben en les poblacions de Besalú (Garrotxa), Gironella (Berguedà), Llanars (Ripollès), Puig-reig (Berguedà), Sallent (Bages), Sant Joan de les Abadesses (Ripollès) i Sant Quirze de Besora (Osona).

Les hidroelèctriques expedientades s'enfronten a sancions d'entre 6.000 i 30.000 euros, principalment per incomplir el cabal derivat.

Les inspeccions portades a terme en l'últim any tripliquen a les realitzades el 2005, quan l'ACA va tramitar 26 expedients sancionadors que van resultar en la imposició de 22 sancions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.