Societat

Els pantans, fora del llindar de la sequera en una setmana

Sequera

L’evolució dels últims dies i la pluja d’aquesta setmana fan preveure que els pantans del sistema Ter-Llobregat superin la barrera dels 300 hectòmetres cúbics d’aigua a principis de juny. Si es pren la mitjana d’entrada d’aigua en aquests pantans els últims 4 dies, la barrera de la sequera serà superada el 3 de juny; si es pren la referència de les últimes dues setmanes, el nivell de la normalitat tècnica s’aconseguirà divendres dia 6.

Els pantans de Sau, Susqueda, la Baells, la Llosa del Cavall i la Baells sumaven ahir un total de 246 hectòmetres cúbics; més del doble del volum que acumulaven fa només 40 dies.

El decret contra la sequera aprovat fa un any per la Generalitat marcava els 300 hectòmetres com a nivell de sortida de la situació d’excepcionalitat (és a dir, retorn a la normalitat) a la regió de Barcelona. Aquesta barrera, però, va deixar de tenir valor legal el 16 de maig, quan el govern va modificar el decret de sequera per evitar aixecar la prohibició d’omplir piscines mentre arribaven vaixells cisterna a Barcelona.

Contracte milionari
La primera actuació de gran abast que prepara el departament de Medi Ambient per adaptar-se a les actuals circumstàncies és, precisament, la revisió del contracte amb els vaixells cisterna. El conseller Baltasar va anunciar en principi que els vaixells cisterna havien estat contractats per a un període de dos mesos, al preu global de 44 milions d’euros. Sorprenentment, quan va arribar el primer vaixell cisterna a Barcelona, Medi Ambient va indicar que el contracte mínim era de tres mesos. Així doncs, serà difícil que la Generalitat pugui cancel·lar el contracte sense haver de fer front a una compensació milionària.

En aquest context, els pròxims dies es pot donar una circumstància rocambolesca: els vaixells amb aigua procedent del canal de Provença (riu Roine) abocaran aigua prepotable a la llera d’un Llobregat gairebé ple del tot per la pluja.

El futur de la canonada
El gran repte que hauran d’estudiar el govern i l’administració central serà, no obstant, el futur de la canonada per portar aigua del minitransvasament de l’Ebre fins a Barcelona.

Per molt que plogui els pròxims dies és altament improbable que el govern modifiqui avui o el dia 3 de juny la seva posició a favor de la construcció de la canonada aprovada pel govern central el 22 d’abril.

Per contra, el 6 de juny, si les pluges persisteixen i els pantans superen la barrera dels 300 hectòmetres, no es pot descartar que el govern central suspengui la vigència del reial decret del 22 d’abril. Cal recordar que la disposició final tercera d’aquest decret indica que deixarà d’estar en vigor quan se superin “les circumstàncies d’extraordinària necessitat” d’aigua a l’àrea de Barcelona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.