Societat

Canviar l’aigua d’una piscina petita costa de 150 a 400 euros

Medi ambient

Els propietaris de piscines privades respiren aquests dies més tranquils. La pluja ha alleujat la situació dels pantans i la Generalitat ha deixat sense efecte una prohibició que s’havia convertit en el lema de la lluita contra la sequera.
No es mostren tan satisfets els fabricants i instal·ladors de piscines, que donen per perduda una temporada amb molt poca activitat econòmica, i els veïns dels 49 municipis de la conca de la Muga (entre els quals Roses, Cadaqués i Llançà), que continuen afectats per la prohibició d’omplir piscines prevista en l’excepcionalitat 2 per sequera (pel baix nivell del pantà de Boadella).

Ara, superada parcialment i temporalment la crisi de l’aigua, cal fer números sobre el cost econòmic i hidrològic de l’existència de 150.000 piscines a Catalunya (estimació de la Federació de Fabricants d’Equips i Constructors de Piscines, la Faps).

Les xifres més immediates estan a les mans dels propietaris. Construir-se una petita piscina familiar de vuit metres de llarg per quatre d’ample costa un mínim de 16.000 euros. Els complements són a discreció i poden multiplicar per quatre el pressupost inicial.

Els 50.000 litres necessaris per omplir la piscina poden costar, amb impostos inclosos, entre 150 i 400 euros, depenent del municipi. Els productes químics necessaris per mantenir l’aigua neta poden costar entre 100 i 200 euros l’any.

Amb un bon tractament, “es pot mantenir l’aigua, sense buidar la piscina, durant 10 anys”, explica Joan Manuel Peiró (Piscines Peiró, Terrassa). Marc Masó (Piscines Girona, Platja d’Aro) coincideix amb aquest càlcul però reconeix que sovint cal renovar tota l’aigua cada tres o quatre anys per reduir problemes.

A banda de l’evaporació, si la piscina no disposa de filtres moderns cal afegir uns 2.000 litres d’aigua al mes per mantenir el nivell.

Fent un capmàs, i suposant que les 150.000 piscines siguin petites, que es canviï l’aigua cada quatre anys i que la meitat de les piscines no tinguin filtres gaire eficients, es pot calcular que les piscines catalanes consumeixen cada any 3,6 hectòmetres cúbics d’aigua.

Però, això és molt o poc? Depèn com es miri. Segons els càlculs de la Faps, “el consum net d’aigua de les piscines catalanes equival a un 0,5%-0,6% de l’aigua potable que es consumeix a Catalunya”.

Realment, la demanda d’aigua a Catalunya és de 3.100 hectòmetres cúbics anuals. També és cert que 3,6 hectòmetres és just el consum d’aigua de 5 milions de persones a la setmana i que caldrien 128 viatges de vaixells de Tarragona a Barcelona per aconseguir aquest volum.

Per tant, tot i superada temporalment la sequera, no està de més que tothom continuï vigilant l’aigua de la piscina.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.