Política

De la Vega es desdiu i s’obre a tenir el finançament el 2009

Finançament

La vicepresidenta primera del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, va alertar ahir que si no hi ha una entesa per reformar el sistema de finançament abans que acabi l’any, s’haurà de “continuar negociant”. Els plans de l’executiu espanyol són “tenir un acord com més aviat millor”, però no descarta allargar les negociacions de cara al 2009. Encara més, fonts de l’executiu de José Luis Rodríguez Zapatero afegeixen que les converses podrien continuar “durant el mes de gener i febrer”.

El conseller d’Interior, Joan Saura, va pactar a l’agost amb la número dos de l’executiu central una pròrroga de tres mesos per acordar el nou model de finançament, després de l’incompliment del termini que fixava l’Estatut i que marcava el 9 d’agost com a data límit. Els tres mesos expiren aquest novembre.

Les paraules de De la Vega, pronunciades ahir després de la reunió del consell de ministres, desmenteixen el que ha assegurat el president de la Generalitat, José Montilla, els últims dies. I és que des de la plaça Sant Jaume s’afirma que no es pot acabar l’any sense tenir tancat un acord per reformar el sistema actual.

Des de la Moncloa també s’assenyala que possiblement el nou model s’haurà d’ajornar, perquè “hi ha altres prioritats”, en referència a les mesures per fer front a la crisi econòmica. I, seguint aquest fil, asseguren que les exigències del president Montilla són comprensibles, però també destaquen que tant Catalunya com la resta de comunitats autònomes han de ser conscients de les dificultats de la conjuntura econòmica.

Precisament, a Catalunya els partits de l’oposició van carregar ahir contra els pressupostos de la Generalitat per al 2009 en considerar que no serveixen per fer front a la crisi. Tant CiU com el PP i Ciutadans van anunciar que hi presentarien una esmena a la totalitat.

La federació nacionalista va acusar el govern d’“inflar els ingressos” i de fixar “un dèficit històric” no creïble de 2.120 milions d’euros per al 2009. El diputat Antoni Fernández Teixidó va recordar que el departament d’Economia havia reconegut que només en el primer semestre del 2008 era de 3.119 milions d’euros, quan la previsió per a aquest any era de 470 milions.

Comptes del govern
CiU considera que aquests comptes no són socials i critica que la dotació per a Salut augmenti només un 3,1%, per sota de la mitjana, i que departaments com Política Territorial i Medi Ambient siguin els que menys creixin. De la mateixa manera, critiquen que l’increment per personal sigui de l’11,4% i suposi un 25% de la despesa.

En aquest sentit, el PP, a través de la portaveu Carina Mejías, va trobar a faltar als comptes “austeritat” i va denunciar que el president de la Generalitat, els consellers, els secretaris generals i els directors generals no es congelen el sou i se l’apugen. El diputat popular Enric Millo va acusar el govern de “poc valent” per afrontar l’atur. Ciutadans es va preguntar on es reflecteix la Catalunya social.

Per contra, Anna Simó (ERC), a través d’un comunicat, va defensar els comptes, que va qualificar d’anticrisi i sensibles a les necessitats socials que es deriven de la crisi econòmica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Eloi Badia: “Recuperarem la sisena hora a l’escola pública”

l’escala

La CUP es compromet a preservar la Gola del Fluvià

sant pere pescador
Estats units

Biden diu que deixarà d’enviar bombes i munició a Israel si envaeix Rafah

barcelona
Joan Duran i Poble
Cap de l’oposició a Caldes de Montbui (ara Caldes)

“Som partidaris de fer petites grans accions de poble”

Caldes de Montbui
Laia Cañigueral
Candidata d'ERC per Girona

“Estem invertint perquè ni una gota del Ter vagi a Barcelona”

Girona
la crònica

Hard Rock, el nom i la cosa

Per Paneque i Romero (PSC) ara es tria o estabilitat o soroll i confrontació

PALAFRUGELL
política

La policia diu que no pot localitzar Puigdemont en plena campanya

barcelona
turquia

Un Boeing 763 de FedEx aterra de morro a Istanbul sense causar víctimes

barcelona