Política

Montilla i Zapatero s’emplacen a tancar el finançament el 2008

Finançament

Voluntat política per accelerar el nou model de finançament per tenir-lo tancat abans d’acabar l’any. Això és el que es va endur ahir el president José Montilla de la Moncloa després de reunir-se durant més d’una hora amb el cap de l’executiu espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. En un moment en què la crisi econòmica sembla capitalitzar tota la gestió del govern central, Montilla va voler trobar-se amb Zapatero, en una reunió informal, per traslladar-li el seu malestar per la lentitud amb què s’està negociant el sistema de finançament.

El cap de l’executiu català va fer saber a Zapatero que s’ha de tenir tancat el nou model al desembre per encabir-lo dins els comptes de l’Estat que han d’entrar en vigor l’1 de gener del 2009. I, sobretot, va voler deixar constància que el govern català no admetrà un sistema que no s’ajusti a les línies de finançament que estableix l’Estatut.

No qualsevol model
En aquest sentit, Montilla va avisar el seu homòleg espanyol que Catalunya no acceptarà “qualsevol” model i, dit sigui de passada, va recordar-li que s’han rebut amb desgrat alguns dels criteris que els ha anat exposant el principal negociador, el ministeri d’Economia, dirigit per Pedro Solbes.

Fonts de la Moncloa van assegurar que Zapatero va coincidir amb Montilla en la “necessitat” i la “voluntat” del seu executiu d’accelerar l’acord per complir la data del desembre. Però les mateixes fonts també van insistir que l’agenda del govern espanyol a hores d’ara està absolutament immersa a intentar buscar solucions a una crisi econòmica que s’agreuja per moments.

De fet, Solbes mateix ha deixat caure en algunes ocasions que si en les properes setmanes no és possible tancar un acord, els comptes per al 2009 s’aprovaran sense el model i es deixarà la discussió per als primers mesos de l’any vinent. L’únic que garanteix Solbes és que, arribi quan arribi el pacte, al sistema se li aplicarà una clàusula perquè entri en vigor amb data 1 de gener del 2009.

De moment, hi haurà un nou intent de seguir buscant l’acord perquè precisament aquest mes de novembre Solbes s’ha compromès a presentar un segon projecte de com ha de ser model. No inclourà encara les xifres del sistema, però sí que s’establiran els límits de la solidaritat entre territoris.

La reunió d’ahir a la tarda entre Zapatero i Montilla es va improvisar a partir del fet que el cap de l’executiu espanyol finalment no va anar a Barcelona com tenia previst i davant la circumstància que el president català era a Madrid pel lliurament del premi Blanquerna. Segons fonts properes als dos presidents, la trobada es va produir en un ambient de “cordialitat”, tot i que anava precedida de la recent topada que van mantenir després que Montilla acusés Zapatero de no estar “a l’altura” en l’aplicació de la llei de la dependència. La manca de finançament formava part del teló de fons del retret.

Nissan i Mediterrani
D’altra banda, ahir també es va parlar de la crisi econòmica i es va analitzar la situació de la indústria catalana, sobretot l’automoció. De fet, Montilla va aterrar dimarts a Madrid procedent de París, on va avaluar el futur de Nissan amb el màxim responsable del grup, Carlos Goshn. Els dos presidents es van conjurar per combatre plegats la crisi. Finalment, també es van felicitar per la ubicació a Barcelona de la seu de la secretaria permanent de la Unió per al Mediterrani.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Joan Duran i Poble
Cap de l’oposició a Caldes de Montbui (ara Caldes)

“Som partidaris de fer petites grans accions de poble”

Caldes de Montbui
Laia Cañigueral
Candidata d'ERC per Girona

“Estem invertint perquè ni una gota del Ter vagi a Barcelona”

Girona
la crònica

Hard Rock, el nom i la cosa

Per Paneque i Romero (PSC) ara es tria o estabilitat o soroll i confrontació

PALAFRUGELL
política

La policia diu que no pot localitzar Puigdemont en plena campanya

barcelona
turquia

Un Boeing 763 de FedEx aterra de morro a Istanbul sense causar víctimes

barcelona
Unió Europea

El PPE es nega a signar una declaració que rebutja “normalitzar” l’extrema dreta

Barcelona
guerra a gaza

Divisió en el govern espanyol per una carta a empreses que operen a Israel

barcelona
POLÍTICA

Vergés presenta el programa econòmic de Junts+ en un acte amb empresaris

BANYOLES