Política

CiU i ERC desconfien que Zapatero compleixi amb Montilla quan diu que hi haurà acord de finançament abans que s'acabi l'any

Finançament

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha carregat aquest dijous contra el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i ha assegurat que desconfia que acabi complint amb el president, José Montilla, i presenti una proposta de finançament abans d'acabar l'any. Ridao ha dit que Montilla va fer el que havia de fer, "instar el president Zapatero que posi sobre la taula un nou model de finançament com més aviat millor". No obstant això, ha declarat que ERC és escèptica, ja que, ha assegurat, Zapatero "no compleix cap dels seus compromisos". "Al final no ens creiem la paraula del president", ha afegit.

En roda de premsa a la seu del partit, Ridao ha fet referència a la reunió que van mantenir aquest dimecres Montilla i Zapatero a la Moncloa. A la trobada, Montilla va reclamar a Zapatero que acceleri les negociacions per assolir un acord abans de Cap d'Any. De fet, el viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, ja va avisar que la seva formació no preveia i no estava d'acord a continuar la negociació del nou model l'any que ve.

Ridao ha demanat a Zapatero que s'aclareixi amb el ministre d'Economia, Pedro Solbes, i la vicepresidenta del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, "perquè la setmana passada van dir que no hi havia cap pressa".

El dirigent d'ERC també ha dit que "és molt important el quan però també el què". "No ens interessa tant si la proposta de finançament es fa d'aquí 15 dies, volem una proposta del govern espanyol justa i equitativa", ha destacat. El dirigent independentista ha afirmat que el seu partit no es fia de Solbes, perquè ha dit que presentarà una proposta que no agradarà a Catalunya.

CiU reclama les xifres
Per altra banda, el president de CiU, Artur Mas, ha considerat "escandalós" que els governs espanyol i català encara no hagin acordat el nou sistema de finançament per a Catalunya i ha recordat a José Montilla el seu compromís de comunicar a CiU la xifra de diners preacordada a Madrid abans de tancar el pacte.

Mas ha expressat la seva desconfiança respecte al compromís de Rodríguez Zapatero i Montilla d'arribar a un acord abans d'acabar el 2008. "No és fiable, no s'ho pot creure ningú. Com ens podem fiar que ho resoldran abans del desembre quan van incomplir el termini legal (del 9 d'agost) que marcava l'Estatut?".

El cap de l'oposició a Catalunya, que veu incomprensible que dos dirigents del Partit Socialista "s'hagin de veure mig d'amagat" per parlar de finançament, ha fet memòria a José Montilla sobre el compromís que va adquirir en l'últim debat de política general celebrat al Parlament català, quan CiU i tripartit van pactar una resolució conjunta sobre finançament.

El compromís a què van arribar Mas i Montilla, segons el president de CiU, era que aquesta xifra "s'ha de prepactar a Catalunya o, almenys, l'ha de conèixer CiU, perquè nosaltres puguem dir si seguim estant al costat del govern de la Generalitat o si considerem que l'acord que es vol tancar a Madrid és manifestament insuficient". Per comptar amb l'aval de CiU, ha advertit, l'acord final s'haurà de cenyir "escrupolosament" al que diu l'Estatut.

També ha explicat que, des de la resolució sobre finançament pactada entre CiU i el tripartit a principis d'octubre al Parlament català, ningú del govern de la Generalitat s'ha posat en contacte amb Mas ni amb els seus col·laboradors per informar sobre l'evolució de les negociacions amb el govern espanyol. Amb tot, Mas ha assegurat que no se sent "dolgut" per aquest silenci del govern català i ha dit que la seva intenció no és reclamar a Montilla que l'informi del seu contacte amb Rodríguez Zapatero, ja que "ell és el president de la Generalitat i ha d'exercir la seva funció".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Joan Duran i Poble
Cap de l’oposició a Caldes de Montbui (ara Caldes)

“Som partidaris de fer petites grans accions de poble”

Caldes de Montbui
Laia Cañigueral
Candidata d'ERC per Girona

“Estem invertint perquè ni una gota del Ter vagi a Barcelona”

Girona
la crònica

Hard Rock, el nom i la cosa

Per Paneque i Romero (PSC) ara es tria o estabilitat o soroll i confrontació

PALAFRUGELL
política

La policia diu que no pot localitzar Puigdemont en plena campanya

barcelona
turquia

Un Boeing 763 de FedEx aterra de morro a Istanbul sense causar víctimes

barcelona
Unió Europea

El PPE es nega a signar una declaració que rebutja “normalitzar” l’extrema dreta

Barcelona
guerra a gaza

Divisió en el govern espanyol per una carta a empreses que operen a Israel

barcelona
POLÍTICA

Vergés presenta el programa econòmic de Junts+ en un acte amb empresaris

BANYOLES