Política

L’acord Saura - De la Vega arriba al límit amb el diàleg al ralentí

A tretze dies que es compleixin els tres mesos de termini que la vicepresidenta del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, va pactar amb el conseller d’Interior i líder d’ICV, Joan Saura, per tancar un acord sobre el nou finançament de Catalunya, les converses entre l’executiu central i el català segueixen al ralentí. Saura va reconèixer ahir que en aquesta negociació “no s’ha retrocedit, però s’ha avançat poc”, si bé es reserva per més endavant i des del partit una resposta a l’incompliment del compromís, un cop esgotat el temps que s’havien marcat.

El PSOE, a través de De la Vega, va accedir a l’agost agilitzar les converses i buscar una entesa en tres mesos per frenar la petició d’ICV que el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, expliqués al Congrés per què havia incomplert la data del 9 d’agost que fixava l’Estatut per concretar el nou finançament de Catalunya. Quan els ecosocialistes ja tenien la majoria suficient per tirar endavant la petició a la diputació permanent del Congrés es van fer enrere després de la trobada de la vicepresidenta amb Saura a Vilanova i la Geltrú el diumenge 17 d’agost.

El conseller d’Interior, que va recordar ahir que l’acord amb de la Vega era de partit i no de govern, va exigir en nom de l’executiu que la negociació avanci ràpidament perquè l’1 de gener entri en vigor el nou model.
Preocupació pel TC

Saura, després de la reunió de govern, va rebutjar que la negociació del finançament estigui condicionant el desplegament de la resta de l’Estatut. Dit això, però, va deixar palesa la “preocupació” del gabinet de Montilla per les declaracions del secretari d’Estat d’Assumptes Constitucionals i home de confiança de Zapatero en la negociació de l’Estatut, que dilluns va justificar públicament la lentitud en el desplegament del nou marc d’autogovern adduint la falta de majoria del PSOE i els recursos del TC, que, segons ell, fan “més difícil esgotar certes interpretacions” a l’hora d’elaborar “cert tipus de llei”.

“Ha de ser tot al contrari”, va sentenciar el conseller, per a qui no s’ha d’esperar a la sentència del TC, sinó tot al contrari: desplegar l’Estatut “com més aviat millor”. La minoria parlamentària tampoc ha de ser una excusa, va dir, i va recordar al govern espanyol que per desplegar l’Estatut pot fer majoria parlamentària amb els partits catalans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La CUP es compromet a preservar la Gola del Fluvià

sant pere pescador
Estats units

Biden diu que deixarà d’enviar bombes i munició a Israel si envaeix Rafah

barcelona
Joan Duran i Poble
Cap de l’oposició a Caldes de Montbui (ara Caldes)

“Som partidaris de fer petites grans accions de poble”

Caldes de Montbui
Laia Cañigueral
Candidata d'ERC per Girona

“Estem invertint perquè ni una gota del Ter vagi a Barcelona”

Girona
la crònica

Hard Rock, el nom i la cosa

Per Paneque i Romero (PSC) ara es tria o estabilitat o soroll i confrontació

PALAFRUGELL
política

La policia diu que no pot localitzar Puigdemont en plena campanya

barcelona
turquia

Un Boeing 763 de FedEx aterra de morro a Istanbul sense causar víctimes

barcelona
Unió Europea

El PPE es nega a signar una carta contra la “normalitzar” l’extrema dreta

Barcelona