Política

Investigació oberta per lesions de la Guàrdia Civil a un etarra

Igor Portu, arrestat diumenge a Arrasate, ingressa a l’UCI amb una costella trencada i un pulmó perforat

El jutjat de guàrdia de Sant Sebastià va obrir ahir una investigació per aclarir les causes de les greus lesions que va patir Igor Portu, un dels dos presumptes etarres que la Guàrdia Civil va arrestar dilluns a Arrasate (Guipúscoa). Portu va ingressar ahir a la matinada a l’UCI de l’Hospital Donostia de San Sebastià amb la novena costella esquerra fracturada, amb el pulmó esquerre perforat i amb un “important emfisema subcutani” que va des de la regió cervical fins a la pelvis.

Així ho detalla en tres pàgines l’informe mèdic d’urgències de la doctora Miren Koro Villar amb hora d’ingrés a les 3.56 de la matinada, que afegeix que Portu té hematomes al pit i a l’esquena, un fort cop i una hemorràgia interna a l’ull esquerre, i abrasions als colzes i als genolls.

Segons aquest informe, el suposat etarra va arribar al centre hospitalari traslladat per guàrdies civils i “caminant sense cap ajut”. Abans de ser examinat, Portu, que segueix a l’UCI en estat greu, va denunciar que els agents l’havien torturat, colpejant-lo a la cara i a tot el cos.

La Guàrdia Civil assegura que es va veure obligada a utilitzar la força en el moment de la detenció dilluns al migdia, quan Portu va ser arrestat juntament amb un altre presumpte etarra, Martín Sarasola, en un control dels Grups Antiterroristes Rurals (GAR) de l’institut armat. Els dos suposats membres legals –no fitxats– d’ETA portaven a sobre dos revòlvers embolicats amb cel·lofana. Segons fonts de la investigació, passaven armes de França a Espanya “des de fa temps”.

La versió de la Guàrdia Civil defensa que la costella trencada i el pulmó perforat no van impedir que Portu acompanyés els agents fins passades la una de la matinada en l’escorcoll del seu domicili, situat a la localitat navarresa de Lesaka. És més, els agents afirmen que el suposat terrorista no havia manifestat dolor fins que va arribar a l’hospital.

EA, EB i Aralar van titllar de “molt greus” els fets i van reclamar que es determini amb urgència si és o no un cas de tortures. El PNB va exigir al ministre d’Interior que aclareixi el succeït i Batasuna va destacar que “plou sobre mullat” perquè Portu i Sarasola pertanyen a l’operació que va detenir fa un mes Gorka Lupiáñez, que també va denunciar tortures.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Guerra a Gaza

En marxa el moll artificial per desembarcar ajuda humanitària

Barcelona
Religió

El Vaticà canvia el procediment per reconèixer aparicions i revelacions

Barcelona
Política

ERC deixa en mans de la militància el seu posicionament en la investidura

barcelona
Guerra a Gaza

Israel recupera els cossos de tres ostatges morts el 7 d’octubre

Barcelona
Eslovàquia

Robert Fico és operat per segona vegada després de l’atemptat

Barcelona
política

La policia espanyola denúncia la Comissió de la Dignitat al TSJC

barcelona
Guerra a Europa

Putin justifica que l’ofensiva a Khàrkiv és per protegir la regió fronterera

Barcelona
Guerra a Europa

Un atac ucraïnès amb drons a Crimea provoca talls de llum a Sebastòpol

barcelona
política

L’ANC vol que es “depurin responsabilitats” pel fiasco de Mas al TEDH

barcelona