Política

El govern basc veta una marxa a favor dels presos d'ETA

Els grups pro amnistia mantenen la convocatòria

El departament d’Interior del govern basc ha prohibit la manifestació que convoca cada any l’esquerra abertzale a Sant Sebastià el dia de la final de les regates de la Bandera de la Concha a favor dels drets dels presos d’ETA.

La marxa, convocada formalment dissabte passat per un particular sota el lema Autodeterminació i amnistia, i presentada públicament dilluns per representants del Moviment Pro Amnistia, s’ha de celebrar diumenge a primera hora de la tarda, i ha de recórrer l’entorn del Bulevard donostiarra –una zona que és a escassos metres de la platja de la Concha.

Evitar incidents
Segons va informar la conselleria d’Interior basca, la marxa s’ha prohibit per evitar els incidents i els desordres públics ocorreguts tant en anys anteriors en aquesta mateixa data, com els de fa uns dies en la celebració de la primera jornada de la regata.

L’executiu basc subratlla la perillositat de celebrar la manifestació en una jornada en la qual Sant Sebastià estarà atapeïda de gent, i afegeix que la convocatòria es va presentar fora del termini legal sense explicitar cap motiu que justifiqui la urgència per celebrar-la.
Tot i la prohibició, el Moviment Pro Amnistia ha decidit desafiar una vegada més Interior i ja ha anunciat que manté la convocatòria d’un acte “que ha acollit milers de persones durant els últims trenta anys”.

Els convocants consideren que la prohibició és una decisió política del PNB, asseguren que prendran totes les mesures necessàries perquè “la manifestació es pugui celebrar sense cap problema” i reclamen al lehendakari que actuï amb responsabilitat i que no hi enviï “ertzaines armats”.

Recordar les víctimes
D’altra banda, la mesa del Parlament basc, reunida ahir per primera vegada després de les vacances d’estiu, va posar data a dos plens molt esperats.

L’un serà el debat de política general en el qual Juan José Ibarretxe ha d’anunciar les seves iniciatives per caminar cap a una consulta popular, que se celebrarà el 28 de setembre.

L’altre serà el 5 d’octubre, dia en què el Parlament dedicarà un ple monogràfic a les víctimes del terrorisme.

Aquest ple és un compromís adquirit pels grups parlamentaris ara fa dos anys amb l’objectiu de “reconèixer el dolor i el patiment de les víctimes”, i és el primer que se celebrarà d’aquestes característiques.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La condemna de ser apàtrides

Istanbul

Laberint europeu

Brussel·les
política

Robles limita a 18 i amb control judicial els espiats amb Pegasus

madrid

L’oficialitat del català, encallada

Barcelona
Mercè Kirchner Baliu
Professora de relacions internacionals i afers europeus Blanquerna-URL

“La UE necessita saber cap a on vol anar”

Barcelona
SALT

El ple municipal aprova el nou contracte de neteja i recollida de residus

SALT
estat espanyol

Sánchez exigeix a Milei una rectificació pública de les seves paraules

barcelona
regne unit

La justícia britànica frena l’extradició d’Assange als EUA

barcelona
guerra a gaza

El fiscal del TPI demana l'arrest de Netanyahu, Gallant i tres líders de Hamàs

barcelona