Política

ETA disposava d'un centre de formació a la casa de Cahors

Els quatre etarres arrestats dissabte han estat traslladats a París

La vivenda situada a la localitat francesa de Cahors, prop de Tolosa, on dissabte a la matinada les policies francesa i espanyola van arrestar quatre membres d'ETA, era l'espai utilitzat per l'organització terrorista per instruir en el manipulació d'explosius els membres dels seus comandos. Així ho apunten fonts de la lluita antiterrorista, que no dubten a assegurar que la casa, a més de la fàbrica de cotxes bomba d'ETA -a Cahors van preparar les furgonetes bomba que van fer esclatar a Barajas i a les Coves de Vinromà-, era també el centre de formació dels seus activistes.
Els investigadors de les forces policials han arribat a aquesta conclusió després de registrar durant més de dos dies la vivenda, i trobar -entre molts altres objectes, més de 800- rèpliques en PVC de granades de mà i d'artefactes explosius perquè els membres dels comandos aprenguessin a muntar-los. En el rastreig també han aparegut mostres de diferents substàncies explosives preparades perquè els activistes de l'organització es familiaritzessin amb les seves característiques, rèpliques d'armes i arxius digitals gràfics amb instruccions per la utilització d'artefactes explosius. La policia ha corroborat, a més, que la casa de Cahors -llogada pels etarres des del passat mes de març- és la vivenda que apareix en un vídeo formatiu, també en el maneig d'explosius, distribuït recentment per ETA i reproduït per diversos mitjans de comunicació, als integrants dels seus comandos.

L'encarregat d'instruir els activistes, sempre segons aquestes mateixes fonts de la investigació, seria el veterà Luis Iruretagoiena, àlies Suni -un dels quatre etarres arrestats dissabte-, considerat el màxim expert en explosius de l'organització terrorista. De fet, les forces policials espanyoles li van perdre la pista ara fa més de dos anys, i ja aleshores creien que havia decidit tornar a França per instruir als nous membres d'ETA.

Suni, juntament amb els altres tres etarres detinguts dissabte -Ander Mujika, Alaitz Aramendi i Oihan Barandalla-, va ser traslladat ahir a París, on dimecres passaran a disposició judicial per ser processat per associació de malfactors amb finalitats terroristes. Els quatre arrestats podrien ser processats també pel segrest de la família de la localitat guipuscoana d'Orio a la qual ETA va retenir durant 70 hores per utilitzar la seva furgoneta com a cotxe bomba. Paral·lelament a aquesta operació policial i judicial, els quatre arrestats han rebut diversos actes de suport als seus pobles natals per part de plataformes de l'esquerra abertzale.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.