Política

“La manifestació de Carod és una cortina de fum per protegir el PSC”

El diputat de CiU Francesc Homs insisteix que Catalunya ha de quedar fora del règim comú de la Lofca

El diputat de CiU Francesc Homs ha acusat el vicepresident del govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, de “crear una cortina de fum amb la manifestació que proposa [prèvia a la sentència del TC] per dissimular el problema real que tenim al damunt, que és que hi ha un govern presidit per un senyor que contínuament, ell i el seu grup polític, vota a Madrid lleis que van contra l’Estatut”. Des de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), Homs ha lamentat que Carod-Rovira “es concentri més a organitzar manifestacions que a mirar d’afegir coherència en el vot del seu soci de govern a Madrid”.

A parer del diputat convergent, l’executiu català està governant “en una esquizofrènia política superlativa”, ja que mentre s’espera la sentència del TC, “els d’ERC accepten tranquil·lament que el PSC es vagi carregant parts de l’Estatut amb els seus diputats a Madrid”. Finalment, Homs ha recomanat als republicans que convoquin una assemblea o un congrés extraordinari per “aclarir-se d’una vegada”.

Fora de la Lofca
Aprofitant la seva intervenció en una conferència titulada Un finançament just?, Francesc Homs ha remarcat que la Constitució espanyola i l’Estatut "permeten incloure una disposició addicional a la Lofca perquè Catalunya quedi exclosa del règim comú”, tal com ja succeeix amb Euskadi i Navarra. Així, el diputat ha anunciat que una de les prioritats de CiU serà defensar aquesta excepcionalitat quan en els propers mesos es negociï la reforma de la llei de finançament de règim comú per adaptar-la al nou acord de finançament autonòmic.

Homs ha lamentat que el govern català “ni tan sols contempli aquesta possibilitat legal”, si bé ha defugit concretar si aquesta aposta implica també la reivindicació immediata del concert econòmic. Val a dir que la proposta de sortir de la Lofca ja la va formular Artur Mas poc abans que s’aprovés l’Estatut al Parlament de Catalunya el 30 de setembre, i que ja constava en el programa de la federació nacionalista a les eleccions espanyoles.

Homs també ha explicat que a banda d’aquest objectiu, CiU té dos reptes més davant la reforma de la Lofca, que es compleixi estrictament l’Estatut en matèria de finançament i que es desenvolupi una llei de tributs completa que atribueixi a Catalunya totes les competències que li corresponen en aquest sentit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

La policia espanyola denúncia la Comissió de la Dignitat al TSJC

barcelona
Guerra a Europa

Putin justifica que l’ofensiva a Khàrkiv és per protegir la regió fronterera

Barcelona
Guerra a Europa

Un atac ucraïnès amb drons a Crimea provoca talls de llum a Sebastòpol

barcelona
política

L’ANC vol que es “depurin responsabilitats” pel fiasco de Mas al TEDH

barcelona
suècia

La policia sueca investiga un tiroteig prop de l’ambaixada israeliana

barcelona
política

Sánchez tanca la porta a Puigdemont i aposta pel tripartit

madrid
tribunals

Puigdemont lamenta que Fiscalia del TdC el vegi “responsable de tot”

barcelona
política

Sabrià també anuncia que deixarà la política institucional

barcelona
oceania

Algunes zones de Nova Caledònia escapen al "control" francès

barcelona