Política

Madrid rep en 6 anys el doble que Barcelona en Rodalies

Infraestructures

No és només a causa de les obres de l’AVE que Catalunya i molt especialment l’àrea metropolitana de Barcelona pateixen el greu deteriorament del servei ferroviari de Renfe. Tan sols en els últims sis anys –el període 2002-2007–, l’administració central espanyola ha pressupostat 134 milions d’euros més per al servei de Rodalies de Madrid, el doble que per al de Barcelona.

Les previsions pressupostàries del ministeri de Foment destinades al servei de Rodalies, tant de Madrid com de Barcelona, apareixen desglossades en dos epígrafs diferents: d’una banda, les previsions d’inversió genèrica en Rodalies, que donen un saldo lleugerament favorable a la capital catalana d’uns sis milions d’euros en el conjunt dels sis anys. No obstant, tot i que el gruix de les incidències i dels problemes en el funcionament del servei de Rodalies a Barcelona s’ha produït dins d’aquest any, la previsió pressupostària de Foment per al 2007 ha assignat a Madrid 1,5 milions d’euros més que a la capital catalana.

Obra nova per a Madrid
El segon concepte pressupostari que recull les inversions en Rodalies correspon a obres concretes: la línia Papiol-Mollet i reformes a l’estació de Vic, en el cas català, i la construcció de la nova estació Puerta del Sol-Gran Vía, i la connexió subterrània entre les estacions centrals més importants de Madrid, Atocha i Chamartín. En aquest segon cas, el saldo és clarament favorable a la capital espanyola en 140 milions d’euros, que s’ha produït en els exercicis pressupostaris dels anys 2005 i 2006, administrats per l’actual ministra de Foment, Magdalena Álvarez.

Josep-Lluís Carod-Rovira ha valorat positivament com a president de la Generalitat en funcions la incorporació del govern de la Generalitat en el centre de coordinació d’operacions ferroviàries de Barcelona. Després d’una reunió amb el secretari d’Estat d’Infraestructures, Víctor Morlán, el conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, i el delegat del govern, Joan Rangel, Carod ha destacat que aquesta és la forma de “no eludir responsabilitats” per part del govern català i la millor manera de mirar endavant. En un to molt més dur en aquest debat de les inversions, el conseller de Governació, Joan Puigcercós, va denunciar que, a cop de projectes no executats, a l’Estat Catalunya li surt “gratis” un any de cada cinc.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Guerra a Gaza

L’exèrcit israelià reprèn l’ofensiva al nord de l’enclavament palestí

Barcelona
Guerra a Gaza

Biden afirma que hi hauria “un alto el foc demà” si Hamàs allibera els ostatges

Barcelona

Puja la participació respecte el 2021 i se situa al 26, 9% a la una de la tarda

BARCELONA
guerra a europa

S’intensifiquen els atacs russos a Khàrkiv

barcelona

Els candidats voten fent crida a la participació amb alguns laments pel col·lapse a Rodalies

BARCELONA
política

En marxa la jornada electoral del 12M amb més de 2.500 col·legis per anar a votar

barcelona
caucas

Nova massiva protesta contra la llei “d’influència estrangera” a Geòrgia

barcelona
Pròxim Orient

Els colons avancen a l’ombra de Gaza

Beirut

Catalunya, davant una nova cruïlla

Barcelona