Articles

Guardaagulles per a tothom

A la tres

Servidor no té res en contra que la comunitat de Madrid gestioni les Rodalies de Renfe, ni que ho facin la Junta d’Andalusia o l’Ajuntament de Valladolid.

De fet, i no ho dic amb ironia, estic disposat a recolzar el dret dels murcians a l’autodeterminació, i, lògicament, que no se m’enfadi ningú, també el de Cartagena, que els uns van ser regne, taifa, i els altres cantó revoltat. No seré jo qui reclami per a mi el que nego als altres. Però si pot ser que no em prenguin el pèl, perquè cada cop en tinc menys.

Els ho dic perquè ara resulta que el govern de Zapatero vol descentralitzar amb caràcter general la xarxa de trens de rodalies. Sí, sí. La tindrà tothom qui ho demani, i si és que alguna autonomia no té encara rodalies, que bé podria ser, que no pateixi: encara és a temps de fer-se un baixador ni que sigui de cartó pedra perquè no sigui dit.

Tant de patir durant mesos i mesos amb els punts i les comes de l’Estatut; tant de patir el president José Montilla, amb aquella bufetada del president amic Zapatero, quan va anunciar a Duran i Lleida el traspàs de les Rodalies enmig del debat de política general; tant de patir el conseller Nadal per si ens ho donen o no ens ho donen... i ara ens anuncien El País i De la Vega que hi haurà guardaagulles per a tothom, sigui dit amb tot els respecte per les persones que fan aquesta feina.

Però el millor del cas és que probablement el famós traspàs consistirà en això, en el traspàs dels guardaagulles i els rellotges d’estació i poca cosa més. No és clar que la Renfe cedeixi els trens, perquè resulta que no paren de moure’s: avui són aquí i demà a Vitigudino; i les vies són d’Adif (un gestor privat) o bé tenen connexió interautonòmica, o bé internacionals.

Bravo i endavant l’Espanya plural ferroviària! Però, en fi, qui sap si al final, Zapatero també anuncia el traspàs del dret d’autodeterminació. Per a tothom, esclar. Als de Múrcia, als de Cartagena...


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.