Black Music Festival: un març molt negre

Us3, TM Stevens i Cindy Blackman, i Steepwater Band amb Mark Ford (Black Crowes), estrelles de la novena edició

Una vintena de grups participaran en aquesta novena edició del Black Music Festival, organitzat per RGB amb el suport de l'Ajuntament de Salt, la Diputació de Girona i el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat. El festival escalfarà motors amb quatre concerts previs, a final de febrer, en altres tants locals de les comarques gironines, però la inauguració oficial tindrà lloc el divendres 5 de març a La Mirona, amb la presentació de la primera producció pròpia del festival, la Black Music Experience, una banda reclutada pel músic saltenc Nito Figueras per reinterpretar grans clàssics de la música negra de totes les èpoques. La sessió inaugural es completarà amb un concert inèdit: els empordanesos The Gruixut's, que quan fan versions de rock'n'roll són els R'N'R Brothers, intercanviaran i barrejaran aquestes dues personalitats creatives per insinuar quin serà el proper projecte gruixut: rock clàssic adaptat amb noves lletres al català.

Un concert a destacar pot ser el que oferiran els madrilenys The Right Ons, amb el seu rock soul ben consistent, i els britànics The Brew, encapçalats per un jove guitarrista que ja ha estat comparat amb Jimi Hendrix i Jimmy Page. La doble cita tindrà lloc l'endemà mateix del concert inaugural i, per completar un imponent cap de setmana, el diumenge 7 de març actuaran també a l'escenari de La Mirona The Steepwater Band i Marc Ford, amb els saltencs La Banda del Yuyu obrint la vetllada després del seu bon resultat a l'últim concurs Villa de Bilbao. El californià Marc Ford va ser guitarrista de The Black Crowes entre el 1992 i el 1997, i també en la reunió del grup que va tenir lloc el 2005. Ara fa dos anys, va produir l'últim disc de The Steepwater Band, Grace and melody, i sovint se'ls troba junts als escenaris per oferir intenses sessions de blues rock, en la millor tradició de Chicago.

La nit més ballable del festival serà la que tindrà com a cap de cartell la banda britànica Us3, creada el 1992 pel productor Geoff Wilkinson per cuinar una brillant fusió de jazz i hip-hop que fins i tot va atreure l'interès de Blue Note. El mateix cap de setmana, els gironins The Pepper Pots, amb el seu soul revitalitzat, compartiran cartell amb una barreja molt prometedora: At-Versaris, la cara més conscienciada del hip-hop català, connectada ara amb la passió i el rigor instrumental dels excel·lents Asstrio.

TM Stevens, un baixista que ha tocat amb Miles Davis, James Brown i The Pretenders, visitarà el Black Music acompanyat per una poderosa bateria, Cindy Blackman. I el 26 de març tancarà el festival Skatalà, que al mateix temps obrirà a Salt la gira del seu 25è aniversari i una nova edició del Rude Cat.

Exposicions, tallers i pel·lícules

Cada any el festival convida un artista perquè realitzi una obra inspirada per la música negra, que després serà la base de la seva imatge gràfica i quedarà exposada durant tot el festival. Aquest any el seleccionat és el fotògraf David Julià. A més, es tornarà a programar el cicle Black Music & Films al Truffaut, de moment amb només una pel·lícula confirmada (Soul Power, que documenta el festival Zaire 74, amb James Brown com a cap de cartell). I a la Casa de Cultura hi haurà un taller de blues rural, amb Grateful Blues, i una sessió sobre els orígens africans del blues, amb David Coll i Samir Mohammed.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.