Política

Huguet avisa que serà el govern i les direccions dels partits qui decidiran si hi ha acord en finançament

Finançament

El conseller d'Innovació, Josep Huguet, ha remarcat que seran les direccions dels partits que integren el Govern les encarregades de decidir finalment si hi ha acord, o no, sobre el nou model de finançament en funció de si la proposta final del govern espanyol compleix, o no, amb l'Estatut d'Autonomia. Huguet ha opinat així sobre l'inici del procés de referèndum intern en el sí d'Esquerra Republicana que aquest dimarts ha iniciat la recollida de signatures per tal que la militància decideixi la posició del partit en relació amb el nou finançament. En aquest sentit Huguet s'ha mostrat convençut que tots els partits de govern defensen el desplegament "literal" de l'Estatut, també en el camp del finançament.

El conseller d'Innovació ha restat importància a la incidència que el procés intern engegat aquest dimarts en el sí d'ERC pugui tenir en la decisió final del govern sobre el nou model de finançament, ja que segons Huguet els partits "sempre estan en consulta permanent" per les vies democràtiques "habituals", però són "els òrgans democràtics" escollits als congressos dels partits els que "acaben sent els decisius". Huguet no s'ha volgut posicionar sobre la possibilitat d'una remodelació del govern espanyol que podria afectar el ministre d'Economia, Pedro Solbes, qui en aquests moments encapçala les negociacions en relació al nou model de finançament per part de l'Estat. Huguet ha considerat "absolutament inútil" valorar la incidència que aquest suposat canvi podria tenir en les negociacions, donat que encara no s'ha produït. Sigui qui sigui l'interlocutor a Madrid, el conseller d'Innovació ha reconegut que l'Estat s'enfronta a un "sudoku complicat", que des de Catalunya cal "entendre".

Això no treu, però, que hi hagi un Estatut que "s'ha de complir" i un "problema estructural" a nivell estatal, provocat per un "engreixament" del govern espanyol que en cinc anys ha passat de disposar del 47% del diner públic a un 51%, tal com ha assegurat Huguet en referència a un informe publicat l'estiu passat pel conseller d'Economia, Antoni Castells. "Cal veure si el govern de Madrid aborda d'una vegada aquest problema estructural", ha continuat, remodelació a partir de la qual sortirien "els diners que anirien a parar a la caixa comuna" d'ingressos extres per a Catalunya, que podrien justificar, segons Huguet, el futur acord. Respecte a les negociacions del nou model de finançament, Huguet ha negat cap avenç. "Estem allà on érem", ha assegurat el conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, que ha remarcat que fins que el model i la xifra no s'adeqüin a l'Estatut no hi haurà acord.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.