Societat

La neu i el fred alteren la normalitat a bona part de Catalunya

El descens de temperatures previst després de les nevades causen problemes en el trànsit i a les escoles

El pas de la borrasca que ha deixat importants nevades sobretot a les terres de l'Ebre, comarques del Camp de Tarragona i comarques gironines ha afectat principalment les comunicacions per carretera i, en conseqüència, la represa de l'activitat educativa. Prop de vint mil escolars no han pogut reprendre les classes després de les vacances de Nadal. La neu també ha provocat retards en el transport ferroviari, ha suspès les comunicacions aèries amb algunes ciutats de la Gran Bretanya i ha causat algunes avaries en el subministrament elèctric. A més, ha provocat el tancament temporal de la frontera de La Junquera al pas de camions a causa dels problemes de les autoritats de la Catalunya Nord per netejar les vies principals.

Els 75 centres educatius de Primària i Secundària que aquest divendres no han pogut obrir les portes a causa de les dificultats per accedir-hi i la suspensió del transport escolar han allargat les vacances de Nadal a 19.549 escolars en diverses comarques de Catalunya, segons dades provisionals del departament d'Educació de la Generalitat. Així, 7.285 alumnes s'han hagut de quedar a casa perquè els centres no han obert. No obstant, la major part de la falta d'assistència a les escoles es deu a la paralització del transport escolar. Són 12.314 els estudiants afectats per aquesta causa.

Per demarcacions, al Camp de Tarragona hi ha 38 centres tancats i 4.876 alumnes no han pogut anar a classe. A les comarques gironines, els centres tancats són tres, que afecten un total de 217 alumnes, encara que la principal falta d'assistència es deu als problemes de transport escolar que han afectat 6.352 alumnes, principalment de les comarques de l'Alt i el Baix Empordà i Garrotxa. A la Catalunya Central, el nombre de centres que no han obert és d'onze i han deixat sense activitat escolar a 1.928 alumnes. A les terres de Lleida, 21 centres deixen sense classe 2.050 alumnes i el transport escolar uns altres 1.845.

Talls de carreteres
El trànsit ha quedat afectat i a primera hora d'aquest dimecres hi havia 15 carreteres tallades, en 50 calien cadenes i en una dotzena no es permetia la circulació de camions. Els responsables de Trànsit han recomanat d'evitar els desplaçaments per carretera, no tan sols a causa de la neu, sinó també per la davallada de temperatures que provocarà la formació de plaques de gel a la calçada.

El pas fronterer per la Jonquera va quedar tallat des de dijous a la tarda per la AP-7 i la N-II. Aquest divendres al matí s'ha restablert parcialment, però limitant el pas de camions. L'alcalde de la Jonquera s'ha queixat de la falta d'eficiència de les autoritats de la Catalunya Nord per tal d'evitar l'acumulació de vehicles que han hagut de ser aturats en aparcaments provisionals entre el mateix pas fronterer i Port Aventura.

El Priorat és una de les comarques que més ha patit les conseqüències del temporal. Diverses poblacions han quedat pràcticamenet aïllades per la neu i, a més, una desena s'han vist afectades per una avaria elèctrica que ha deixat sense subministrament un miler de persones. La nevada ha posat també a prova el l'accés a serveis bàsics com els sanitaris.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.