Societat

Després de la neu, el vent i les allaus

Activen la fase d'alerta per forts vents, superiors al 90 km/h en 15 comarques, i per risc d'allaus al Pirineu

Protecció Civil ha anunciat la disminució del risc de nevades, tot i que manté l’emergència del Neucat fins que es normalitzi la situació viària. En aquests moments, i segons el Servei Català de Trànsit (SCT), segueixen afectades pel temporal una vuitantena de carreteres.

La neu, i especialment el vent, han obligat fins ara els Bombers de la Generalitat a fer 411 actuacions, entre les quals una per l’esfondrament del sostre d’una casa a la Granadella (Garrigues).

Protecció Civil ha activat aquest dissabte al migdia la fase d'alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) per risc de vent i també pel risc d'allaus forts en alguns punts del Pirineu.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), és molt probable que es registrin ratxes de vent superiors als 90 km/h fins a la una de la matinada a la comarca de l'Alt Empordà, i també a les comarques de l'Alt Urgell, l'Alta Ribagorça, el Baix Empordà, el Berguedà, la Cerdanya, la Garrotxa, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Ripollès i el Solsonès. També és possible que les ventades afectin el Baix Camp, el Baix Ebre, el Montsià i la Vall d'Aran.

Davant la situació de risc per vent, es recomana extremar la precaució als ports, clubs nàutics i confraries de pescadors pel que fa als amarratges d'embarcacions i a la navegació en general, que es desaconsella si no és imprescindible.

Pel que fa als municipis es demana aplicar les mesures específiques en relació al mobiliari urbà, enllumenat dels carrers, motos i cotxes aparcats, grues, contenidors i arbrat en general, especialment en les parts properes a la costa. Es recorda que cal evitar deixar objectes no estàtics a terrasses i façanes perquè el vent no se les endugui i les faci caure a la via pública. A més, es recomana recollir tendals, tancar portes i finestres, així com baixar completament les persianes.

Fort risc d'allaus
El risc d'allaus és alt des d'avui divendres i fins demà dissabte, al Ter-Freser, al Perafita-Puigpedrós, a la Vessant nord del Cadí Moixeró, a la Pallaresa, a la Ribagorçana-Vall Fosca i a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa. De cara a demà pot afectar també l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa.

Després que nevés, des d'ahir dijous, al Pirineu Oriental s'han acumulat entre 20 i 35 cm de neu recent a 2.200 metres, i al Pirineu Occidental, a la mateixa cota, entre 20 i 40 cm. La neu ha estat transportada pel vent i s'han format sobreacumulacions a les orientacions sud, sud-est i sud-oest. Aquestes sobreacumulacions es presenten en forma de placa i per això són fràgils.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.