Societat

34 conductors enxampats sense carnet en les primeres hores de l'aplicació de la reforma del Codi Penal

Els Mossos d'Esquadra ja han imputat 12 conductors per circular sense carnet de conduir, 9 que no se l'havien tret mai i 3 que el tenien retirat per ordre judicial. A aquest nombre se li ha d'afegir els 18 que la Guàrdia Urbana ha imputat a la ciutat de Barcelona, dos més a Lleida i dos a Tarragona. És el balanç de les primeres hores d'aplicació de l'última reforma de Codi Penal, que converteix en delicte el que fins ara era una infracció administrativa. Uns 5.000 conductors són enxampats cada any per aquesta infracció a Catalunya.

Els que violin l'apartat segon de l'article 384 del Codi Penal, que prohibeix conduir sense permís, seran castigats amb penes de presó de tres a sis mesos o bé amb una multa que fixarà el jutge en cada cas combinada amb treballs en benefici de la comunitat. De fet, dels 12 imputats a la ciutat de Barcelona, 9 s'han presentat avui al jutjat, al qual havien estat citats per la policia, i han passat per un judici ràpid amb la fórmula de la conformitat: han admès la seva culpa i la fiscalia ha demanat per a ells la pena mínima, de manera que hauran de pagar una multa de 1.400 euros cada un i treballar 20 dies en benefici de la comunitat. Els 3 imputats restants no s'han presentat i els jutges corresponents han ordenat obrir diligències contra ells per incompareixença, fet que els complica les possibilitats d'obtenir una pena lleu.

Tot i que els infractors que condueixen sense carnet cometen un delicte, la policia només arribarà a detenir-los i portar-los al calabós emmanillats si entén que hi ha perill de fugida, per manca d'arrelament o perquè tenen antecedents, ja que la reincidència pot comportar l'ingrés efectiu a la presó. En el casos més pacífics, els agents es limitaran a imputar el delicte al conductor enxampat i a citar-lo per a un judici ràpid.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.