Política

El PNB defensa el dret a l'autodeterminació davant "l'unionisme" del PSE i el PP

Euskadi

El PNB ha fet públic un manifest en motiu de l'Aberri Eguna, el dia de la pàtria basca, en què proclama que el seu objectiu és "el reconeixement del dret d'autodeterminació i els procediments que garanteixin el respecte a les decisions dels ciutadans bascos". A més, acusa als socialistes i al PP de defensar "el projecte polític de l'unionisme de l'Espanya uniforme", liquidant els conceptes de plurinacionalitat i respecte al principi democràtic com a guies d'actuació d'un sistema democràtic de conveniència entre les nacions".

Els nacionalistes bascos denuncien que "el PSE construirà el seu mandat sobre la mentida, la debilitat i la dependència de Madrid i del PP". Segons els nacionalistes, els socialistes han "traït el que han promès", ja que "han apel·lat a la transversalitat durant anys i durant la campanya i han practicat la política  de fronts quan s'han tancat les urnes".

Els nacionalistes també parlen ja en clau europea, pensant en les properes eleccions al Parlament europeu, i reivindica el paper d'una Europa "que representa per nosaltres l'escenari de les nostres aspiracions nacionals, en la mesura en què en ella es qüestionen les sobiranies absolutes".

Aralar aposta per la unió d'abertzales
Per la seva banda, l'esquerra abertzale es reunirà, també aquest diumenge al migdia, per celebrar l'Aberri Eguna a la frontera entre Irun i Hendaia, en un acte convocat pel moviment Nazio Eztabidea. Aralar ja ha anunciat la seva participació en aquest acte, amb la pretensió d'exemplificar la necessitat que les forces abertzales s'uneixin per fer front a la situació actual, que qualifica de "difícil".

Per Aralar, "les forces constitucionalistes ostenten la majoria del Parlament basc, formant un govern contra la majoria social i política", que considera que és abertzale. En aquest sentit, el grup independentista, reclama "la unitat i el treball comú entre els abertzales"', malgrat reconèixer que hi ha "diferents maneres de sentir i viure el ser abertzale".

''Hem d'unir forces perquè ser majoria és la nostra major fortalesa contra els que ens volen negar els nostres drets", sentencia el grup abertzale, que també adverteix que "la violència impedeix l'acumulació de forces i suposa debilitat a l'hora de reivindicar democràticament els nostres drets". En aquest sentit Aralar reivindica la necessitat que els abertzales es desmarquin de la violència d'ETA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Israel rescata quatre ostatges vius enmig de nous bombardejos mortals a Gaza

BARCELONA
UNIÓ EUROPEA

Condemna unànime a l’atac a la líder danesa, que pateix danys cervicals lleus

BARCELONA
UNIÓ EUROPEA

Letònia, Malta, Eslovàquia i Itàlia comencen a votar a les europees

BARCELONA

“Queda constituït el Parlament de Catalunya”

Banyoles
David Madí i Cendrós
Empresari i autor del llibre “Merèixer la victòria”

“El nostre esforç és resistir, però resistir és el contrari de guanyar”

Barcelona
eleccions europees del 9-J

L’amnistia i el Parlament, al centre de la campanya

barcelona
Israel defensa la moralitat del seu exèrcit

Israel defensa la moralitat del seu exèrcit

Guerra a Europa

Macron anuncia l’enviament d’instructors francesos a Ucraïna

Barcelona
Dinamarca

La primera ministra danesa és agredida al centre de Copenhaguen

Barcelona