Política

Arantza Quiroga, presidenta del Parlament Basc

Política

Arantza Quiroga (PP) ha estat escollida presidenta del Parlament basc per la novena legislatura per majoria absoluta, amb els vots de PSE-EE i PP (38). En el seu primer discurs com a presidenta del Parlament ha assegurat que la composició de la cambra basca és per primer cop i davant l'absència de representants abertzales "plenament democràtica". Per Quiroga, el Parlament que s'ha format aquest divendres és plural i "reflexa una societat plural".

La nova presidenta del Parlament basc ha pres possessió del càrrec assegurant que la fins aquest divendres presidenta, Izaskun Bilbao, serà un referent per a ella, en la seva nova tasca.  Quiroga ha destacat que la seva pretensió és la de liderar un Parlament que representi "tots els bascos i on tots ens hi sentim representats".

El Parlament Basc ha celebrat el seu ple de constitució després de les eleccions de l'1 de març amb la designació en primer lloc de la Presidència de la Càmara, pel qual s'hi han presentat dues candidatures, la d'Arantza Quiroga (PP) i la d'Izaskun Bilbao (PNB)

Quiroga ha estat votada per majoria absoluta gràcies al recolzament del seu grup i el del PSE-EE, fruit de l'acord entre populars i socialistes per a l'investidura de Patxi López (PSE) com a lehendakari.

Tot i que aquest pacte garantia la designació de Quiroga, el PNB ha volgut presentar la candidatura d'Izaskun Bilbao a la reelecció, que ha rebut 36 vots de recolzament, els del PNB, EA, EB i Aralar. UPyD ha votat en blanc.

Després de la votació de la presidència de la mesa del Parlament, els parlamentaris han escollit també els quatre representants restants que acompanyaran Arantza Quiroga en les seves funcions. Com era d'esperar, les vicepresidències i les secretaries se les han repartit els candidats del PSE i del PNB. La primera vicepresidència correspon a la socialista Blanca Roncal, mentre la segona l'ocupa el nacionalista Iñigo Iturrarte. Pel que fa a les secretaries, la primera l'ha assumit el socialista Jesús Loza, mentre la segona ha estat pel nacionalista Mikel Martínez, amb la qual cosa, les pretensions d'Aralar d'entrar a la mesa han quedat frustrades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.