Articles

Quant val...?

Ziga Zaga

Massa sovint la cosa no té res a veure amb el preu que li posem. Aquest és el món en què vivim. Per què Fernando Alonso cobra 30 milions d'euros a l'any? Per què Indiana Jones Ford s'endurà aquest any 60 milions de dòlars? Per què algú paga 530 euros per un flascó d'aire respirat per Brad Pitt i Angelina Jolie o 250 mil dolars per un Volkswagen que va pertànyer a Benet XVI o 82,5 milions d'euros per una tela pintada per Van Gogh? Per Ibrahimovic el Barça desembutxacarà 45 milions d'euros, 7.500 milions de les antigues pessetes. És a dir, una autèntica bestiesa.

Si servís de res fer-ne un rànquing, podriem dir que no està entre les pitjors bestieses que hem vist, ni dins ni fora del món del futbol, però continuarà sent una bestiesa, una més dins el bestial negoci del futbol. Bestial i sui generis. Digueu-me si no perquè Figo costa 10.000 milions l'any 2000 i Ronaldinho i Beckham 4.000 cada un el 2003. El cafè, les teles, els cotxes, la roba..., tot és més car avui que fa tres anys, però els preus del futbol ballen frenèticament com un adolescent ballant house a una discoteca.

El preu l'acaben marcant molts factors. Si hi ha o no diners circulant pel mercat, la necessitat de comprar, la necessitat de vendre, el perfil que vols, el perfil que trobes, l'oferta, l'edat, els anys de contracte del jugador, la seva nòmina present, la que desitja, el que en busques i el que en pots esperar, les ganes de venir o de marxar..... Geometria variable. Només en aquest context complicat pot passar que el València tingui aquest estiu tres ofertes de més de 40 milions per Villa i el Barça, en dos estius, només n'hagi tingut una per Eto'o i de menys de 30 milions.

Mirant la pela, Ibrahimovic a canvi de 45 milions més Eto'o és car. Però Guardiola està content. I llavors ens hem de preguntar quant valen els "oooh!" del Camp Nou que Eto'o no provocava i Ibra sí que generarà amb el seu futbol? Què val el poder físic que aportarà davant? I el seu joc aeri? I què me'n diuen del seu dribling? O el seu estil més tècnic que el del camerunès? O del fet que la temporada passada, a més de marcar 25 gols, facilités 24 assistències de gol? Què val la seva fam de títols? Què val el seu potencial de Pilota d'Or?

Tenint en compte tot el que els he explicat fins ara més el que em callo, al final la resposta vàlida la tindrà el rendiment. Els posaré un exemple. Martín Cáceres (fitxatge avalat per Guardiola) va costar 17 quilos i ara marxarà cedit perquè necessita madurar; Daniel Alves en va costar uns 33 o 34 (segons variables) i ha estat peça clau de l'equip del triplet. El més car (el doble de car) ha sortit barat i el més barat (la meitat) haurà sortit caríssim.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.