França entra al Mundial a la pròrroga i amb escàndol

Unes mans clamoroses d'Henry serveixen per classificar França davant Irlanda · Grècia, Eslovènia, Portugal i Algèria també estaran a la fase final

França va obtenir ahir el bitllet per al Mundial de Sud-àfrica 2010 en empatar 1-1 amb Irlanda –a l’anada va guanyar 0-1– en un partit que es va haver de resoldre a la pròrroga i que va estar marcat per la polèmica. La jornada dels partits de tornada de la repesca es va completar amb les classificacions de Portugal, Eslovènia –que donava la sorpresa eliminant Rússia–, Grècia i Algèria, mentre que a l’hora de tancar aquesta edició es començava a disputar l’Uruguai-Costa Rica, del qual havia de sortir la trenta-dosena i última selecció que anirà a la cita de l’estiu vinent.

La campiona del món del 1998 i actual subcampiona arribava a la cita amb tots els trumfos a la mà després de la victòria de dissabte passat a Dublín, però les coses se li van complicar quan al minut 33 Robbie Keane batia Lloris. El gol igualava l’eliminatòria al màxim i a la represa Duff i novament Keane van estar a punt d’inclinar la balança del costat irlandès.

De vorejar el KO a l’èxit
En el temps reglamentari el marcador no es va moure i va arribar la pròrroga. I també l’escàndol. Va ser al minut 103, quan Gallas feia l’1-1 culminant una jugada plena d’infraccions dels francesos: primer un fora de joc de Squillaci i després una clara mà d’Henry, que seria qui acabaria donant l’assistència de gol al seu company.
Encara quedava la segona part del temps afegit, però el cop va ser massa dur per a la selecció del veterà Trapattoni, que es quedarà sense anar a un Mundial on finalment sí que hi seran els blaugranes Henry, que a banda de l’esmentada jugada final va estar molt participatiu, i l’ara lesionat Abidal.

Menys sort va tenir el també barcelonista Txigrinski, que des de la banqueta va veure com Grècia eliminava Ucraïna (0-1) gràcies a un gol de Salpingidis al minut 30. Per la mínima es van resoldre igualment els altres tres partits de la jornada, des de la derrota de la Rússia de Guus Hiddink –que tenia un 2-1 favorable de renda– a Maribor (Dedic, minut 43), fins a les victòries de Portugal (Meirelles, 53) i Algèria (Yahia, 40) sobre Bòsnia i Egipte, respectivament.

Amistós amb golejada
Deixant de banda els partits de classificació per al Mundial, Espanya va derrotar Àustria per un contundent 1-5. A l’onze inicial de l’equip de Vicente del Bosque hi figuraven els blaugranes Sergio Busquets, Xavi i Iniesta; els dos primers van disputar 60 minuts i el manxec la primera part.

Pel que fa als gols, i després que Jantscher avancés els locals al minut 7 de joc, van marcar l’arenyenc Cesc (10), els valencianistes Villa (20), Silva (45 i Pablo Hernández (57), i Güiza (56).