Economia

Montilla espera convèncer els japonesos de la modernitat i la innovació que es pot trobar a Catalunya

MÓN

El president de la Generalitat, José Montilla, ha arribat aquest diumenge al Japó per convènver les empreses nipones amb delegació a Catalunya que els convés continuar al país, on tindran tota la modernitat i innovació que els calgui per desenvolupar els seus projectes.

Montillla té previst reunir-se fins dimecres amb els directius de les principals empreses multinacionals japoneses amb delegacions a Catalunya. La intenció del viatge, segons paraules de Montilla, és "reforçar, cuidar i mimar" les relacions amb aquestes empreses i alhora "generar confiança" en un context econòmic en el qual "totes les empreses, no només les relacionades amb l'automoció, estan patint i patiran", ha assegurat.

Segons Montilla, el govern vol donar a conèixer a les empreses japoneses amb interessos a Catalunya els "esforços" que el país fa en infraestructures, recerca, innovació i educació per millorar les possibilitats d'aquestes empreses i evitar les deslocalitzacions.

L'ampliació del port de Barcelona, la millora de la xarxa de ferrocarril de mercaderies que ha d'enllaçar amb Europa, i els esforços per aconseguir el Pacte Nacional per la Recerca i els recursos que el govern hi destinarà són alguns dels projectes que exhibirà el president davant dels nipons.

Entre les diferents reunions programades, destaca la trobada amb la cúpula de Nissan, tot i que ara l'empresa ja ha arribat a  un acord amb els treballadors perquè l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) que amenaçava d'acomiadar 1.680 treballadors es transformi en un ERO temporal i rotatori que afecti, en diversos períodes, 3.500 empleats.

Més enllà de les empreses japoneses, Montilla s'ha referit també al futur de les companyies catalanes, que segons ells passa per "innovar i internacionalitzar-se si volen subsistir".

La delegació del govern encapçalada per Montilla, el vicepresident, Josep-Lluís Carod-Rovira, i el conseller d'Innovació, Universitat i Empresa, Josep Huguet, ha estat rebuda aquest diumenge per l'ambaixador espanyol al Japó, Miguel Ángel Carriedo Pompín, que ha organitzat un acte de benvinguda amb representants de la colònia catalana al país nipó, que actualment suma ja gairebé dos centenars de persones, i que ha comptat amb les especialitats culinàries del xef lleidatà establert en aquest país des de fa 16 anys, Josep Barahona.

Montilla es reunirà a partir de dilluns amb la cúpula de Nissan, Sony, Honda i Yamaha, entre d'altres, així com amb el ministre d'Economia, Comerç i Indústria del Japó, Toshihiro Nikai, amb el ministre d'Afers Exteriors, Hirofumi Nakasone, i també serà rebut pel príncep hereu japonès, Naruhito.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.