Economia

El 12,3% del cens vota a les consultes fins al migdia

61.000 catalans han fet servir el vot anticipat. Els coordinadors de la consulta insten Montilla a anar votar a la seu de Sant Just Desvern, poble on està empadronat

La tercera onada de consultes sobiranistes es desenvolupa sense problemes arreu de Catalunya en un ambient entre reivindicatiu i festiu. Fins a les dues del migdia el 12,3% del cens ha votat, una xifra lleugerament inferior a les dues primeres onades.

Les xifres del vot avançat també s'han fet públiques en una roda de premsa a Reus: el 4,6% dels catalans cridats a les urnes han votat de manera anticipada, això significa unes 61.180 persones.

Segons informa el corresponsal a Reus, Oriol Margalef, el responsable de campanya de la coordinadora nacional, Uriel Bertran, ha demanat a Montilla que vagi a votar ja que és "oportú que exerceixi aquest deure cívic". Bertran ha explicat que arreu ja han votat alcaldes i regidors i el mateix president del Parlament de Catalunya, el senyor Ernest Benach, que ho ha fet a Reus. Per acabar, Uriel Bertran ha recordat que “el món ens està mirant i n’hem de ser conscients. És una gran oportunitat que té el país per a demostrar el seu civisme”.

Reus
La plataforma Reus Decideix ha donat a conèixer que fins les dues de la tarda d'aquest diumenge ja han votat un 7,72% del cens de veïns de Reus cridats a les urnes, xifra que es correspon amb 6.806 ciutadans. L'entitat que ha organitzat a Reus la consulta sobre la independència de Catalunya s'ha mostrat molt satisfeta amb aquestes primeres dades de participació. Segons ha destacat el seu portaveu, Biel Ferrer, es tracta d'una "valoració esperançadora, de felicitació als votants, i que ens fa ser optimistes de cara al resultat final".

Girona
El primer votant de Girona a les nou del matí ha estat Josep Maria Madir, de 56 anys. Madir, segons ha recollir Elisabeth Escriche, ha dit que "fa anys que treballa per la independència del país i per això volia ser dels primers en votar".

Un 11,43% dels gironins ja han dipositat la butlleta a les urnes. En concret, a la una d'aquest migdia, han votat un total de 8.974 persones, segons ha comunicat la Junta Electoral de Girona, que vetlla pel correcte funcionament del procés a la ciutat. Les dades anteriors contenen el percentatge computat del vot anticipat que s'ha registrat a la ciutat fins aquest diumenge, que ha ascendit a més del 7% (superant les 5.500 persones).

Lleida
En les primeres tres hores de les votacions, les dades s'han hagut de registrar manualment en nou dels dotze centre cívics de Lleida perquè ha fallat la connexió wifi d'internet. A les dotze del migdia aquest problema ha quedat solucionat.

Després de buscar diverses alternatives, els ordinadors s'han connectat a través d'una xarxa d'internet de pagament. A partir d'aquesta hora, doncs, les dades dels votants ja s'han pogut registrar informàticament i s'han introduït totes les dades que en les primeres hores s'havien registrat manualment. La plataforma Lleida Decideix segueix parlant amb l'ajuntament per resoldre els problemes amb la connexió wifi.

Sant Just Desvern
El president del Barça, Joan Laporta, ha visitat l'única seu electoral de Sant Just Desvern, tot i que ell no està empadronat en aquesta població i no ha pogut exercir el seu dret a vot. L'arribada ha creat un guirigall, segons explica el periodista Josep Ferrer a l'AVUI.cat.

Manresa
Manresa ha obert la consulta amb més de 3.000 vots recollits anticipadament. El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha estat un dels primers manresans d'exercir el dret a vot, poc després de dos quarts de deu del matí. En un gest amb càrrega simbòlica, Huguet ha votat als baixos de l'Ajuntament de Manresa, acompanyat pel president del partit, Joan Puigcercós. El conseller ha afirmat que a Espanya "no hi ha una democràcia plena perquè és l'únic Estat d'Europa on hi ha legalitzats partits feixistes". A més, ha afegit que "a la Constitució no hi cap l'autogovern de Catalunya".

Granollers

Aquest matí a les 9 han obert les seves portes 23 dels col·legis electorals repartits per la ciutat de Granollers. En cap d’ells s’han enregistrat incidències de vandalisme i tota la logística estava preparada perquè els votants més matiners exercissin el seu dret a vot. S’ha penjat senyalització exterior i cartells als carrers dels voltants de cada col·legi, que serveixen a la ciutadania per ubicar el lloc on poden votar.

A més a més, Granollers Decideix ha organitzat per a cada col·legi un equip d’informació que a l’exterior de cada centre convida a la ciutadania a participar en la consulta. El Centre Cívic de Can Bassa ha estat l’únic col·legi electoral del qual se n’ha retardat l’obertura per problemes informàtics. A les 10 del matí tots els col·legis funcionaven amb normalitat i la majoria d’ells havien inaugurat el vot.

Igualada
Un total de 2.358 igualadins han anat a votar fins a les dues del migdia a la consulta sobre la independència, cosa que representa un 7,31% del cens. Aquesta xifra, sumada als 2.543 vots anticipats, dóna un total de 4.900 persones que ja han exercit el seu dret a vot a la capital de l'Anoia.

El portaveu de la Junta Electoral, Òscar Jorba, ha afirmat que són unes xifres "una mica superiors a altres ciutats catalanes on es fa la consulta". La Junta Electoral considera aquests primers resultats "més que satisfactoris' i ha expressat que 'si al llarg del dia segueix així, el resultat serà molt important". A Igualada no hi ha hagut incidents destacables i només s'han registrat petits problemes informàtics.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.