Economia

Els treballadors de Seat accepten congelar-se els sous

Automoció

Els treballadors han parlat i ara és l'empresa la que ha de moure fitxa i traslladar la seva oferta final a Volkswagen. I és que els empleats de Seat han aprovat la proposta de congelació salarial feta per la UGT, fet que dóna via lliure a l'arribada a Martorell del nou model d'Audi, el Q3.

De fet, abans de saber el resultat, tothom donava per fet que la plantilla acceptaria menys poder adquisitiu a canvi de tenir assegurada la feina, ja fos per convicció o per por, segons les diferents interpretacions.

El referèndum tanca així el penúltim capítol del culebró en què s'ha convertit l'últim conflicte laboral del Seat.

Ara, Seat ha de traslladar a Volkswagen el suport que ha rebut la proposta del sindicat majoritari. Amb el resultat del referèndum sobre la taula, la multinacional decidirà si adjudica a Seat el nou model d'Audi, el Q3.

La plantilla de Martorell i de la Zona Franca, en total prop de 12.000 persones, va votar aquest dimecres acceptar la proposta de congelació salarial de la UGT: sou congelat aquest any, la meitat de l'IPC el que ve i la recuperació d'una part del que s'ha perdut el 2011 a través d'una revisió salarial i una paga mínima de 200 euros.

La UGT assegura que aquesta pèrdua de poder adquisitiu no és res comparat amb el que passaria si els sindicats donen excuses a VW per negar-li la nova comanda. És per això que l'organització majoritària es mostrava convençuda que els treballadors aprovarien una proposta que assegura un "futur estable" per a Martorell.

També CCOO, que exigeix que tota pèrdua econòmica es recuperi al 100% i es consolidi al sou, tenia assumit que guanyaria el sí però per motius molt diferents: "La gent té por", explicava ahir Manolo Gálvez, representant de Comissions a Seat.

De fet, el que ha predominat aquests dies entre la plantilla de Seat és desconcert. Fa setmanes que els sindicats protagonitzen un enfrontament inèdit -cada cop més pujat de to- que ha enterbolit les seves relacions i suposa una incògnita de cara als propers conflictes laborals que hauran de tractar.

La UGT acusa CCOO d'actuar de forma incoherent a causa d'una forta divisió interna, mentre Comissions li retreu que hagi fet el joc a l'empresa. La CGT, sindicat minoritari a Seat, ha demanat als seus afiliats -750- que no acceptin la congelació. Com explica Diego Rejón, la seva organització no creu que la d'ahir sigui una consulta democràtica perquè no s'hi presentava un text consensuat.

Els treballadors de Seat han pogut votar fins a dos quarts de tres de la matinada, quan acabava el tercer torn.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.