Economia

Uns 50 treballadors de Nissan s'acullen a les baixes voluntàries a Barcelona

Economia

Uns 50 treballadors de la planta de Nissan Motor Ibèrica a la Zona Franca de Barcelona s'han acollit de moment al pla de baixes voluntàries iniciat per la direcció de la companyia per minimitzar l'impacte de l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) plantejat per a 450 persones.

Segons que han informat a Efe fonts sindicals, altres 15 treballadors s'han interessat per aquesta opció, a falta de dues setmanes perquè conclogui el període per acollir-se al pla de baixes voluntàries, que planteja una indemnització pròxima als 45 dies per any treballat, amb un mínim de 8.000 euros i un màxim de 60.000 euros per persona.
Aquesta mesura, orientada sobretot als 465 treballadors que el mes d'octubre passat van passar d'eventuals a fixos gràcies a un requeriment de la Inspecció de Treball, no evitarà l'ERO, ja que les mateixes fonts preveuen que unes 100 persones s'acullin al final del procés al pla de baixes voluntàries, que s'aplicarà a partir del 30 de març.

Davant la negativa de la direcció de Nissan a promoure prejubilacions, els sindicats han convocat dimecres que ve les primeres aturades d'una hora per torn a la planta de la Zona Franca de Barcelona.

Els representants de la plantilla tenen previst intensificar les mobilitzacions a mesura que s'acosti la data de presentació de l'ERO, previsiblement a mitjan febrer.

No obstant això, quan s'iniciï la negociació del mateix, no descarten acceptar un augment de la jornada industrial, sense arribar als 250 dies sol·licitats per la direcció de Nissan, sempre que s'aconsegueixin així evitar els acomiadaments.

Una possibilitat consisteix a treballar els dies que s'han fixat com festius al calendari de 2008 perquè la plantilla gaudeixi d'alguns ponts o reorganitzar els descansos col·lectius que estableix el conveni col·lectiu prorrogat el 2008.

Nissan Motor Ibèrica va anunciar el passat 3 de gener que presentarà un ERO que afectarà a 450 treballadors fixos de la factoria barcelonina pel descens d'un 7,3% dels volums previstos de producció per a aquest any respecte a 2007, després de cinc anys consecutius de rècord de producció.

Aquesta caiguda de la producció és conseqüència, segons el parer de Nissan, de factors externs i interns, com la fortalesa de l'euro respecte al dòlar, fet que perjudica les exportacions; l'inici de la producció del model Navara a Tailàndia; i els impostos a l'automoció per motius mediambientals que afecten els models tot terreny en alguns països europeus, entre ells Espanya.

Entre els factors interns, Nissan considera determinant no haver arribat a acords concrets amb els representants dels treballadors per millorar la competitivitat de la planta de la Zona Franca de Barcelona.

Nissan compta a Espanya amb 6.800 treballadors dedicats a la producció, venda, disseny i distribució de vehicles i recanvis, amb tres centres productius a Barcelona, Àvila i Cantàbria.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.