Societat

Prop de 5.000 catalans tenen una segona vida a Internet

Oci

Second Life és un entorn virtual accessible a través d’Internet on habitualment es connecten més de mig milió de persones d’arreu del món. Tots ells es mouen per aquesta comunitat tridimensional amb un personatge, que rep el nom d’avatar, que interacciona amb la resta de residents en temps real. Encara que aquest món paral·lel és majoritàriament anglosaxó, es calcula que prop de cinc mil usuaris catalans tenen avatars actius a Second Life.

Però, què porta a una persona a passar-se hores davant d’un ordinador vivint una segona vida a través d’un jo virtual? “És un previ per coneixe’s i després quedar”, explica Laia Sanjuan. Un altre usuari habitual, Dani Plana, assegura que “igual que hi ha molta gent que arriba de la feina i es posa a mirar la televisió, altres es connecten a Second Life”.

Millor que el xat
La Laia i el Dani eren usuaris habituals dels xats i consideren que Second Life és millor perquè “reps més informació” sobre les persones amb qui entres en contacte. “L’aparença de l’avatar ja diu molt de qui hi ha darrera, així com l’escenari de Second Life on et trobes”, diu la Laia. I posa com a exemple que si t’agrada el blues no hi ha res millor que anar a un local virtual especialitzat per trobar futurs amics –i perquè no, amors– amb el mateix gust musical.

Marc Alier, professor de la Facultat d’Informàtica de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), destaca que, a diferència del xat, Second Life “ja no és una metàfora” sinó que es tracta d’un entorn “hiperrealista”. Un altre avantatge és que “en una sala de xat hi ha 200 persones amb qui parles mentre que a Second Life veus l’avatar de l’altra persona i ets mous en grups reduïts”. En opinió d’Alier, això és important si es té en compte que “ja hi ha molta gent que no lliga al carrer sinó a través d’Internet”.

L’economista Luis Sotillos destaca que “la interacció entre persones a temps real” fa de Second Life un entorn “idoni” per a la socialització i afavoreix l’amistat, el flirteig i el sexe virtual però “també té altres aplicacions”.

Facetes desconegudes
Second Life facilita als residents la possibilitat de donar a conèixer facetes desconegudes en la vida real. És el cas del Dani, que ha publicat dos còmics en aquest entorn virtual.

No és l’únic. L’avatar Bastian Paravane, que prefereix mantenir el jo real en l’anonimat, és galerista a Second Life. “Tinc una sala d’exposicions, és la meva dedicació principal i la que més m’agrada”, explica. Reconeix que el món virtual creat per l’empresa Linden Labs li ofereix, a ell i altres residents, possibilitats que “en la vida real no tenim”.

Bastian Paravane és un avatar actiu des del novembre del 2006 i pertany a la comunitat Valencia City, que el març passat va organitzar unes falles virtuals. La Laia i el Dani també formen part de la buenagente.com, que defineixen com “una comunitat ideològica de gent oberta, llibertària”.

Educació i negoci
No tot és entreteniment a Second Life. L’oci es combina amb aplicacions educatives –amb la presència de campus virtuals– i de negoci. Sense anar més lluny, la Laia i el Dani s’ofereixen per organitzar esdeveniments a Second Life a través de labuenagente.com. Luis Aldrich, l’avatar de Luis Sotillos, està al capdavant de Novatierra, un centre de negocis virtual que acull les seus de La Sexta o del bufet d’advocats Cuatrecasas.

La presència d’empreses a Second Life respon a una estratègia de màrqueting però també estan naixent autèntiques fortunes ja que els linden dolars es poden canviar per moneda real. Per Sotillos i Alier, això comporta un problema: la creació d’una economia real en un món virtual. Alier va més enllà i assegura que “ja s’estan produint casos de blanqueig de diners”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.