Societat

El govern del Perú afronta les conseqüències del terratrèmol que ja s'ha cobrat 500 vides

El govern del Perú afronta l'impacte del terratrèmol que va deixar dimecres com a mínim 510 morts, 1.500 ferits i 85.000 damnificats.

El president del Consell de Ministres, Jorge del Castillo, ha tornat a Lima després d'estar-se tot el dijous a la ciutat de Pisco, "el lloc de més gran impacte" de la catàstrofe natural. El cap del gabinet ha afirmat que les autoritats estan portant ajuda als damnificats, principalment aliments i aigua, per cobrir les primeres necessitats, encara que ha reconegut els endarreriments quant al repartiment de l'ajuda humanitària. Aquestes demores s'estan produïnt a conseqüència dels danys que ha patit la carretera Panamerica Sur, encara que s'han pogut portar a terme uns 35 vols d'avions de la Força Aèria, la Policia Aèria i l'Aviació Naval. L'Armada enviarà a les costes de Pisco dos vaixells amb aigua potable i un vaixell-hospital, mentre que l'Exèrcit ha hagut d'intervenir en el control de la ciutat per evitar "els intents de vandalisme".

L'Institut Nacional de Defensa Civil ha informat que hi ha 16.669 vivendes destruïdes a les regions d'Ica, Lima, Junín i Huancavelica. Psico, la ciutat més malmesa, ha quedat destruïda en un 70 per cent.

Molts dels damnificats han estat traslladats a l'estadi de la ciutat, mentre que es demana als visitants que no s'apropin al centre, davant el temor de que grups de delinqüents intentin robar i saquejar. Aquest temor creix quan uns 600 presos s'han escapat de la presó local després que un dels seus murs s'esfondrés durant el sisme. El ministre d'Interior, però, ha assenyalat que la majoria ja han estat detinguts,

Els voluntaris i els equips de rescat continuen treballant entre les runes per recuperar cadàvers amb l'esperança de trobar algun supervivent.

El president peruà, Alan García, que ha declarat un dol nacional de tres dies, ha visitat la zona de la tragèdia per verificar les tasques de rescat i d'ajuda als damnificats.

Des del terratrèmol s'han sentit al país 360 rèpliques, segons l'Institut Geofísic de Perú.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.