Política

Un nou terratrèmol de 7,9 sacseja l'illa indonèsia de Sumatra

Les autoritats de l'arxipèlag han llançat de forma preventiva la quarta alerta per possible tsunami en 24 hores

Nou ensurt aquesta matinada a Indonèsia, on hi ha hagut un altre terratrèmol i una forta rèplica. Es tractaria d'un sisme de 7,9 graus a l'escala de Richter. Aquest gran terratrèmol afecta Sumatra catorze hores després del que s'hi va viure ahir, de 8,4 graus, que de moment ha causat 9 morts i desenes de ferits. Des d'aquest primer terratrèmol s'han succeït diverses rèpliques a la zona, on encara es té molt present el devastador tsunami que va tenir lloc el desembre del 2004, quan van morir 220.000 persones. Els sismes que afecten Indonèsia han obligat a activar les alertes per tsunami fins a quatre vegades en 24 hores.

El nou terratrèmol de 7,9 graus ha passat cap a les dues de la matinada, hora d'aquí, i ha situat l'epicentre a 205 quilòmetres al nord-est de Bengkulu i a 10 quilòmetres de profunditat. La seva rèplica, de 6,7 graus a l'escala Richter, s'ha registrat mar endins de la costa oest, a l'illa d'Indonèsia de Sumatra. Tots dos moviments de terra han sacsejat durant aquesta matinada l'illa.

Les autoritats de l'arxipèlag han llançat preventivament la quarta alerta per tsunami en 24 hores. L'alerta indica que el tsunami podria afectar Indonèsia, Austràlia i les illes Coco, així com l'Índia, les illes Andaman, Nicobar i Sri Lanka.

Els equips de rescat ja han començat a arribar a les zones més afectades, que estan incomunicades i sense llum.

Morts i ferits
El primer sisme, de 8,4 graus en l'escala de Richter, es va registrar al sud de l'illa de Sumatra, a l'oest de l'arxipèlag d'Indonèsia, i va provocar la mort d'almenys deu persones. Segons informen els mitjans de comunicació locals, el nombre de ferits s'eleva ja a un centenar. Una rèplica que ha arribat als 6,6 graus en l'escala de Richter ha seguit aquest primer terratrèmol. Tots dos moviments sísmics han fet que les autoritats indonèsies hagin declarat les primeres alertes per tsunami a tota la regió de l'oceà Índic, que posteriorment han desactivat.

Indonèsia s'assenta sobre l'anomenat Anell de Foc del Pacífic, una zona de gran activitat sísmica i volcànica que es veu sacsejada per unes 7.000 tremolors cada any, la majoria d'escassa magnitud. El 26 de desembre del 2004, un fort terratrèmol va sacsejar la costa de l'illa de Sumatra, i va crear una sèrie d'onades gegants que van sembrar de destrucció una dotzena de països de la zona de l'Índic i van provocar la mort d'unes 226.000 persones.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

L’ANC no se’n surt de triar nou president

barcelona
guerra a ucraïna

Rússia ataca un hipermercat a Khàrkiv quan era ple de gent

barcelona

Les seus del PSC i Junts a Girona, vandalitzades

GIRONA
guerra a gaza

Israel ignora el Tribunal de l’ONU i intensifica l’ofensiva sobre Rafah

barcelona
guerra a europa

El cap de l’OTAN defensa els atacs d'Ucraïna contra territori rus

barcelona
política

Els socialistes avisen el poder judicial que haurà d’aplicar la llei d’amnistia

barcelona
política

El govern dels jutges difon una guia per aturar l’aplicació de la llei d’amnistia

barcelona
armènia

L’helicòpter del primer ministre armeni fa un aterratge d’emergència

barcelona
LLEURE

El PSC demana que es mantinguin els descomptes als casals d’estiu

GIRONA