Política

Crida de Pujol a Convergència perquè es prepari per a una confrontació amb l'Estat

L'expresident s'acomiada com a president de Convergència

Alerta d'una batalla “èpica” aquesta legislatura per defensar la personalitat de Catalunya

Discurs de benvinguda i comiat alhora. Jordi Pujol es va encarregar de la intervenció d'obertura del 16è congrés de CDC, l'última com a president del partit. Els delegats aprovaran avui que passi a ser president fundador del partit que va bastir el 1974 i que Artur Mas en sigui el president executiu.

En el seu adéu es va poder sentir el Pujol més combatiu. Recorrent al llenguatge bèl·lic –combat, tropa, batalla...– l'expresident de la Generalitat va alertar CDC, CiU i, de retruc, el govern perquè es prepari per a un xoc frontal amb l'Estat en aquesta legislatura. “Cal que tinguem confiança i que tots ens fem la idea que potser tindrem una gran confrontació”, advertia Pujol, tot reconeixent que s'ha de mirar d'evitar. Aquesta situació “de forta càrrega èpica” s'albira per la negativa de Madrid a reconèixer la personalitat pròpia del país, per exemple en el pacte fiscal. “La Catalunya que ens volen imposar no té viabilitat com a economia que va endavant, i com a estat del benestar té amenaçada la convivència i tampoc és viable com a nació”, va proclamar.

L'expresident va elevar la responsabilitat de Convergència per “superar” la situació. Pujol només veu CDC capaç d'enfrontar-s'hi, sobretot, pel “desconcert” i els “traumes” del PSC i, en menor mesura, d'ERC, i perquè ICV s'ha situat “fora del sistema”. Convergència és el partit i Artur Mas, l'home. En un congrés amb gran protagonisme d'Oriol Pujol, que passa a ser l'home fort de CDC, l'expresident va elogiar Mas i el va erigir en “la persona adequada” per afrontar la situació.

Un gran aplaudiment per a l'última intervenció com a president de CDC de Pujol, que va servir per retre-li homenatge. “Em sento més jove que el 2003”, deia l'expresident en un discurs, amb un bis al faristol, en què fins i tot va taral·lejar la cançó París, Reus, London.

LES FRASES DE JORDI PUJOL

Mirarem d'evitar-ho però hem de tenir confiança, estar preparats i ens hem de fer la idea que potser tindrem una gran confrontació
La Catalunya que ens volen imposar no és viable. Això ho sabrem superar si hi ha algú capaç de menar aquesta batalla, que som nosaltres

Mas, per la mobilització pel pacte fiscal

Abans d'arribar al congrés, el president de la Generalitat, Artur Mas, va fer una crida perquè la ciutadania es mobilitzi en contra del dèficit fiscal que escanya el país. L'objectiu: “Que a Catalunya en els pròxims anys hi pugui haver una resolució eficaç del dèficit fiscal tan gran que tenim.” Mas va al·legar des de Vila-seca que l'elevat volum d'impostos dels catalans que van a Madrid i no tornen dificulta el creixement del país. “Estem en una situació delicada des del punt de vista de les polítiques socials i de salut”, va avisar.

El president també va constatar que hi ha “límits” en l'aplicació de les polítiques d'ajustament. “Segons com es faci toca el moll de l'os, i quan toques os has d'anar molt amb compte”, hi va afegir. Mas ja va admetre fa mesos que amb la retallada del primer pressupost ja s'havia arribat a aquest límit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
GIRONA

Cañigueral (ERC): “Hem de garantir l’accés a una educació pública i de qualitat”

GIRONA
política

Més de 100 candidatures opten al Secretariat Nacional de l’ANC

barcelona
política

Paneque: “El municipalisme, el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona
colòmbia

Colòmbia notifica formalment a Israel la ruptura de relacions diplomàtiques

barcelona
Política

Vergés sosté que l’estació del TAV a l’aeroport és “absolutament prioritària”

vilobí d’onyar
estats units

El jutge aclareix Trump que l’ordre de silenci només l’afecta fora del tribunal

barcelona
estat francès

Desallotgen una protesta propalestina a la Sciences Po de París

barcelona
memòria

El TSJC considera que la protesta contra la tortura no és transversal

barcelona
societat

El PSC demana al govern una resposta serena a les pintades en establiments

girona