Economia

El bloqueig del finançament fa témer que es deixi per al març

Finançament

La negociació del nou model de finançament sembla haver-se alentit els darrers dies fins al punt que en algunes esferes polítiques a Catalunya no s’esperen gaires novetats fins després de les eleccions basques i gallegues de l’1 de març. Zapatero havia expressat la seva intenció de tancar un acord sobre el nou model abans del divendres 13 de febrer, data en què comença la campanya electoral dels comicis bascos i gallecs, però la pressió d’algunes comunitats que no veuen gaire clares les darreres receptes de Solbes està alentint el procés, com ahir van evidenciar Astúries i Castella-la Manxa.

La setmana passada l’executiu espanyol s’havia començat a moure cap a les tesis del tripartit sobre la solidaritat i els criteris de despesa, Andalusia donava per tancat el tipus de model, però alguns territoris segueixen sense veure gens clara l’oferta del ministeri i el pessimisme davant un nou incompliment comença a fer forat en alguns àmbits, atès que resten set dies perquè comenci la campanya basca i la gallega.

Dimarts el president de l’executiu espanyol compareixerà al Congrés per parlar de l’increment de l’atur i la crisi econòmica. Es veu massa just que es pugui convocar un Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) per a la setmana que ve.

Des del govern es manté l’hermetisme. L’equip negociador treballa amb el no-calendari, sense presses per arribar a un bon acord. Fonts coneixedores de les converses entre la Generalitat i Madrid admeten en privat que l’escenari és complicat per tancar un acord abans de divendres que ve i aquesta impressió s’estén en esferes del tripartit. Precisament la negociació del nou finançament va ser objecte de debat a l’hemicicle del Parlament a través de dues mocions: una de CiU i una altra del PP. Cap va prosperar i va quedar de nou palesa la ruptura de la unitat. El diputat Francesc Homs va preguntar si sis mesos després d’incomplir una llei com l’Estatut no era el moment de començar a demanar explicacions. La moció de CiU instava a rebutjar la proposta Solbes. El tripartit va plantejar una esmena on criticaven insuficiències, però evitaven rebutjar-la, i CiU no va acceptar l’esmena.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.