Economia

ZP, en els serrells del finançament

Finançament

El debat del nou model de finançament ja fa temps que s’ha convertit en la cançó de l’enfadós. Dia rere dia els diferents protagonistes mantenen un diàleg que avança i que inclou un intercanvi de propostes que no fan més que acostar-nos al desenllaç. Des d’un dels escenaris principals, la Moncloa, ahir es va fer un pas més, exhibint  un panorama d’acord imminent entre l’Estat i els territoris. Segons el govern espanyol, només queda retocar els darrers “detalls” del guió perquè l’obra aviat arribi a la cartellera. Des del govern de Montilla –perquè Catalunya és i serà l’últim territori a donar el sí– es continua defensant que encara queda molt d’assaig abans de la nit d’estrena; és a dir, abans que es pugui convocar el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) per rubricar l’acord polític sobre el model.

Mantenir la pressió
El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, no té la mateixa percepció i, de fet, pressiona el govern català perquè comenci a mostrar signes que l’acord és possible. El cap de l’executiu central està convençut que abans que es posin en marxa les campanyes electorals d’Euskadi i de Galícia, que arrencaran el proper 13 de febrer, el CPFF ja haurà acceptat el nou model. I així els ho va fer saber aquesta mateixa setmana, en una conversa informal, al portaveu d’ERC, Joan Ridao, i al d’ICV, Joan Herrera.

A més, segons aquestes projeccions, el CPFF s’hauria de convocar en un termini de deu o dotze dies, perquè Zapatero  no vol que el finançament interfereixi en la seva compareixença al Congrés per analitzar la crisi econòmica prevista per al 10 de febrer.
En tot cas, en aquesta representació hi ha un tercer escenari, tant o més important per conèixer el desenllaç final de la trama –el del ministeri d’Economia–, des d’on es procura  relativitzar l’eufòria que surt dels despatxos de Zapatero i també la llunyania que s’intenta escenificar des del Palau de la Generalitat.

Així, mentre des de la Moncloa es dóna pràcticament per fet l’acord, a l’espera només de solucionar-se els serrells, concretament, de discutir-se les xifres que s’atorgaran a cadascun dels territoris, l’equip de Pedro Solbes no sembla tan entusiasta i fins i tot apunta que encara no es pot parlar de números amb els consellers econòmics.

El que sí que és segur és que aquesta setmana el ministeri de Solbes ha engegat una nova ronda de contactes amb els consellers, entre ells el català Antoni Castells. Algunes fonts apunten, però, que es tracta d’una tanda de trobades “selectiva” amb els territoris més influents.

Xifra incògnita
D’altra banda, el ministeri d’Economia tampoc no acaba de confirmar si la xifra de 7.000 milions d’euros –els diners addicionals que aportaria l’Estat per al nou sistema– és la que definitivament s’oferirà en aquesta ronda de negociacions. Una altra de les incògnites abans del desenllaç final és si està prevista una nova trobada entre Zapatero i Montilla per escenificar l’acord. El president català serà dimarts a Madrid per assistir a un acte cultural. Ara, però, cap de les dues parts no confirma si coincidiran les agendes dels dos presidents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.