Societat

Desarticulada una xarxa d'immigració il·legal que realitzava estafes milionaries a Hisenda

Els Mossos d'Esquadra han dut a terme recentment una operació que ha permès desarticular una xarxa il·legal de tràfic de persones que podria estar sent utilitzada per introduir a l'Estat espanyol persones del nord d'Àfrica i que ha permès la detenció d'11 persones a les quals s'imputen delictes contra els drets dels treballadors, associació il·licita, afavoriment de la immigració il·legal, delictes contra la hisenda pública, insolvència punible i delicte contra la seguretat social. El volum de l'estafa, en càlculs preliminars podria arribar a superar els 15 milions d'euros, entre l'estafat a diverses persones i a la Hisenda pública, així com a la Seguretat Social.

Les activitats il·lícites es van iniciar fa anys quan la xarxa va començar a prendre forma amb la creació d'empreses, algunes d'elles amb activitat mercantil i d'altres sense, per tal d'afavorir el funcionament de la xarxa d'immigració i com a mers instruments del delicte.

Els integrants de la xarxa, que operava a Barberà del Vallès, cobraven a gent provinent del Marroc que volia establir-se a l'Estat l'equivalent en Dirhams a una xifra entre 6.000 i 9.000 euros. Se'ls facilitava un pre-contracte de treball a nom d'aquestes empreses (algunes d'elles inactives) per tal d'aconseguir un visat per entrar a territori espanyol.

A partir d'aquí, als immigrants o bé se'ls feia treballar en les seves empreses, un cop arribats a l'Estat, durant uns mesos i sense contraprestació econòmica ni contractes de treball ni afiliació a la Seguretat Social l'únic benefici pels treballadors és la manutenció i en ocasions un espai per dormir, o bé al Marroc, un cop havien pagat la quantitat estipulada, eren deixats a la seva sort, havien d'ingressar al país pel seu compte i ningú es feia responsable de donar-los feina o donar-los alguna mena de facilitat.

Amb el pre-contracte de treball facilitat, els immigrants aconseguien posteriorment els permisos preceptius de residència i treball, aconseguint posteriorment el NIE, o document d'identitat per a estrangers.

Es calcula que la xarxa delicitva hauria pogut regularitzar utilitzant aquest diferents procediments un total de unes 2.000 persones, amb uns guanys milionaris.

Al llarg de l'operació es van produir 11 detencions. Dels 11 detinguts, que ja han passat a disposició judicial als jutjats de Cerdanyola, set han ingressat a presó i els 4 restants han quedat en llibertat amb càrrecs i amb prohibició de sortir del país. La investigació resta oberta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.