Política

Mas anuncia que dilluns signarà el decret de convocatòria d'eleccions

Recorda que fins diumenge hi ha temps per desbloquejar la investidura

Avisa que Junts pel Sí no farà més ofertes a la CUP i descarta un candidat alternatiu a la presidència de la Generalitat

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha anunciat aquest dimarts que el proper dilluns, 11 de gener, signarà el decret de convocatòria de noves eleccions si abans no es desbloqueja la investidura.

En una compareixença davant els mitjans després del Consell Executiu per valorar la situació política posterior a la decisió del Consell Polític de la CUP de mantenir el veto a la seva reelecció com a president de la Generalitat, Mas ha volgut deixar clar que dilluns signarà el decret però hauria “volgut no fer-ho” i que la seva formació ha fet “tot el possible” per evitar-ho.

El cap del govern en funcions ha remarcat que “fins dilluns hi ha temps perquè hi hagi la investidura” perquè, segons la legislació electoral vigent, la convocatòria de noves eleccions tampoc es tampoc es pot signar abans.

Dit això, ha avançat que Junts pel Sí “no farà més oferiments” a la CUP perquè, segons ell, cap dels que ha fet en aquests tres mesos de negociació “ha servit per desbloquejar la investidura”. “A cada nou oferiment hi ha hagut un no”, s'ha queixat. Mas ha puntualitzat que “això ho inclou tot” i, per tant, que mantindrà la seva candidatura a la presidència de la Generalitat.

El líder de CDC ha argumentat que JxSí no pot fer més concessions a la CUP perquè sinó “s'estaria transmetent el missatge que el projecte sobiranista es pot construir a base d'excloure i vetar la gent”. I és que, segons ell, convertir Catalunya en un Estat “requereix sumar i no restar, incloure i no excloure, votar i no vetar” i aquesta estratègia no és pot canviar. “El procés sobiranista només pot funcionar si inclou tothom que hi creu. Només es pot construir des de la inclusió”, ha insistit.

Mas ha dedicat part de la seva intervenció a carregar contra la decisió de la CUP, que, segons ha dit, “no fa possible començar la legislatura i implementar el mandat que ens va donar la gent el 27-S”. “Si no hi ha un president i un govern no pot començar la legislatura, i això és el que la meitat de la CUP no ha volgut”, ha afegit.

El president ha criticat especialment la posició de “la meitat de la CUP” que “no s'ha mogut” i ha recordat que la meitat d'aquesta formació va votar a favor de la proposta de JxSí a la seva Assemblea Nacional celebrada a Sabadell.

Al seu parer, tant ell com Junts pel Sí van cometre “un error” al “confiar en el sentit de país de la CUP”. “L'actuació de la CUP en darrers tres o quatre anys al Parlament ens va fer pensar que aquest sentit de país s'imposaria. S'ha demostrat que el que realment impera és l'esperit revolucionari i a la contra de gairebé tot per sobre del sentiment del país”, ha lamentat.

Per Mas, la CUP ha comés dos “errors gegantins”: “No voler admetre que convertir Catalunya en un Estat requereix sumar i no restar” i creure que poden fer una “revolució” amb només 5 o 10 diputats al Parlament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.