Política

CiU fa història i guanya per primer cop a Barcelona

Xavier Trias confirma les enquestes i serà alcalde amb 15 regidors

Jordi Hereu experimenta una davallada important, amb només 11 representants, el PP i ICV-EUiA n'obtenen un més i UpB s'estavella

“L'hem feta grossa”, deia un emocionat Xavier Trias quan, a les onze de la nit, va comparèixer a can Majestic un cop confirmat el seu triomf històric a la capital catalana. Tres hores abans, però, tot just uns segons després que els col·legis electorals tanquessin les portes, l'eufòria –no precisament dissimulada – a l'hotel i seu tradicional de CiU en les nits electorals simbolitzava un esclat a la federació nacionalista contingut durant més de tres dècades d'hegemonia socialista. I això que només es jugava amb el tradicional sondeig a peu d'urna de TV3, aquell que cada formació es creu més o menys en funció de si li atorguen un rèdit interessant, però és que fins i tot per la franja baixa un pacte entre CiU i el PP atorgava una majoria absoluta contra la qual tant havien atiat durant la campanya des de l'esquerra. Tres hores més tard es confirmava que Xavier Trias, el pediatra pacient, havia guanyat els comicis a la capital catalana amb 15 regidors, pels 11 del PSC d'un desolat Jordi Hereu, i es confirmava la tendència alcista que el convergent ja havia apuntat en les anteriors eleccions. ICV-EUiA i el PP augmenten un representant, mentre Unitat per Barcelona s'estavella i en perd dos.

Que el PSC donés la sorpresa i esmicolés les enquestes va ser una possibilitat que va planar a mesura que l'escrutini avançava –el 46% assenyalava un empat a 13 que hauria obert un escenari pactista apassionant–, però va ser un miratge passatger.

L'altre guanyador de la nit va ser el PP, que amb l'enduriment del discurs va superar els 104.000 vots i va guanyar un regidor per arribar als vuit, xifra que fins i tot els permetrà flirtejar amb una majoria absoluta amb CiU, sempre que Trias i els seus no optin per governar en minoria. Qui aguanta molt bé el tipus i fins i tot creix és Ricard Gomà (ICV-EUiA), que tot i lluitar contra l'ombra de la seva mediàtica predecessora, Imma Mayol, va aconseguir passar de quatre a cinc regidors al consistori. Un resultat, però, agredolç, que significa la seva sortida de l'equip de govern, ja que la davallada socialista fa impossible qualsevol aritmètica d'esquerres.

Patacada d'ERC

En el cas d'ERC, tot i l'esforç d'aplegar l'esmicolat sector independentista, la patacada és important, ja que Unitat per Barcelona perd la meitat de regidors i passa de quatre a dos, assegurant però l'entrada de Joan Laporta, que acompanyarà Jordi Portabella. I encara sort, ja que tot just va treure el 5,5% dels vots.

Pel que fa a la resta de formacions minoritàries –a Barcelona es presentaven fins a 25 llistes–, destaca el sisè lloc de la CUP –que en altres poblacions sí que ha aconseguit representació– amb gairebé el 2% dels vots, que supera fins i tot Ciutadans, que perd més de la meitat del suport. Un dels grups sorpresa en altres punts, la xenòfoba Plataforma per Catalunya, va esgarrapar tot just 3.390 vots, per sota fins i tot de formacions com ara l'antitaurina PACMA i l'exòtic partit Pirata.

La participació general aconsegueix superar la simbòlica barrera del 50%, fins gairebé el 53%. El nombre de vots en blanc, el 4,5%, és una mica superior que el 2007, mentre que el de nuls es triplica i superen les 10.000 paperetes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.