Política

El mapa del municipalisme català fa un gir històric

CiU obté la victòria en nombre de regidors i per primera vegada en nombre de vots

El PSC i Esquerra continuen la davallada iniciada el 28-N

Les CUP superen el centenar de regidors i la xenòfoba PxC puja espectacularment

Els “indignats”, a Catalunya, continuen sent els que castiguen el tripartit. CiU és, des d'ahir, la primera força municipalista del país, per primera vegada tant en nombre de vots com de regidors, després d'una jornada històrica en què l'onada de la federació nacionalista iniciada el 28-N ha continuat avançant al ritme de la patacada dels socis de l'antic govern de José Montilla. La tendència ha continuat impulsant el PP (que suma l'onada estatal), ha constatat un avenç significatiu de les CUP i ha obert una via preocupant de suport creixent a la xenòfoba Plataforma per Catalunya.

El canvi de cicle polític s'ha visualitzat amb victòries històriques en feus socialistes tradicionals com ara els de Barcelona, Girona o Reus. El tomb també ha bandejat Esquerra de les grans ciutats i ha fet que la dreta espanyolista quedi com a tercera força a Catalunya en vots, per bé que els republicans mantenen aquesta posició en nombre de regidors gràcies a una implantació més gran al territori.

CiU es va imposar ahir a pràcticament totes les comarques, i va augmentar lleugerament el nombre de vots (va superar els 770.000) i, de manera considerable, el de regidors. El PSC, per motius explicables en clau nacional, però també en consonància amb la patacada del PSOE a l'Estat, va experimentar la davallada més important amb la pèrdua d'uns 200.000 mil vots i més de 500 regidors, amb la seriosa possibilitat de perdre el control de totes les diputacions.

La clatellada més dolorosa, però, va ser per a ERC, que a la caiguda espectacular ha d'afegir la humiliació d'haver quedat fora dels ajuntaments de tres de les quatre capitals catalanes: només ha entrat al de Barcelona, i força just. De la jornada d'ahir també cal destacar el fort creixement de les CUP, que superen el centenar de regidors i el preocupant ascens de la indissimulada xenofòbia de PxC. El partit de Josep Anglada ha passat dels 17 regidors el 2007 a pràcticament 70, s'ha consolidat en els municipis on ja era present i ha entrat en altres poblacions amb forta immigració.

L'última constatació de la jornada va ser que les acampades dels “indignats”, tot i que va semblar que havien marcat la campanya, no han incidit ni en la participació, que va pujar lleugerament, ni en l'orientació del vot, que ha afavorit els promotors de les temudes retallades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

ERC promet arribar al 2% en el pressupost de Cultura l’any vinent

barcelona

El PP demana el vot a qui estigui preocupat per l’ocupació i la inseguretat

GIRONA
rússia

Putin avisa que les forces estratègiques de Moscou estan “preparades pel combat”

barcelona

Eloi Badia: “Recuperarem la sisena hora a l’escola pública”

l’escala

La CUP es compromet a preservar la Gola del Fluvià

sant pere pescador
Estats units

Biden amenaça Israel de deixar d’enviar bombes i munició si envaeix Rafah

barcelona
Joan Duran i Poble
Cap de l’oposició a Caldes de Montbui (ara Caldes)

“Som partidaris de fer petites grans accions de poble”

Caldes de Montbui
Laia Cañigueral
Candidata d'ERC per Girona

“Estem invertint perquè ni una gota del Ter vagi a Barcelona”

Girona
la crònica

Hard Rock, el nom i la cosa