Política

Catalunya recorda Lluís Companys

Fa 70 anys que Lluís Companys va ser afusellat per l'exèrcit franquista al castell de Montjuïc

Les ofrenes florals i els homenatges s'aniran repetint durant aquest divendres al fossar del castell, on descansen les seves despulles

El 14 d'octubre de 1940 un tribunal militar, en consell sumaríssim de guerra, condemnava Lluís Companys a mort per rebel·lió militar. L'endemà, a dos quarts de set del matí, un piquet de soldats d'infanteria afusellava el president de Catalunya al fossar de Santa Eulàlia del castell de Montjuïc.

Les últimes paraules que va pronunciar Companys van ser “Per Catalunya”, i ell mateix va assegurar per escrit que deixava aquest món sense rancor. En el moment del seu afusellament, Companys tenia 58 anys, i va rebutjar portar una bena als ulls en el moment de la seva execució.

D'aquella data en fa 70 anys i institucions, partits, organitzacions i particulars recorden la mort de Lluís Companys. Els primers a fer-ho han estat els membres del seu propi partit, Esquerra Republicana de Catalunya. Com cada any a l'hora de l'afusellament del president català, han fet una marxa amb torxes fins al fossar de Santa Eulàlia.

Al castell de Montjuïc encara hi reposen les restes de Companys i és on se centren tots els homenatges. Les ofrenes florals i els homenatges s'aniran repetint durant tot el matí en aquest indret. L'acte institucional, presidit per José Montilla, serà a dos quart de nou del matí.

També aquest divendres es faran unes exèquies cíviques en honor a Companys “amb la solemnitat que li corresponen com a president de la Generalitat i que fins ara no se li havien fet”, segons l'organització.

L'acte es farà a les 20.00 hores a l'església de Sant Agustí, al carrer Hospital de Barcelona, i l'historiador i monjo de Montserrat Hilari Raguer, i l'Orquestra de Cambra de l'Empordà i la coral Polifònica de Puig-reig interpretaran el Rèquiem de Mozart.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.