Política

Montilla enalteix Companys com a símbol d'una Catalunya i Espanya “que caminaven juntes”

El president de la Generalitat participa en l'acte d'homenatge del president afusellat

El líder de l'executiu català reivindica el seu govern com el que més ha treballat per restituir la memòria de Companys

El president de la Generalitat, José Montilla, ha exalçat avui la figura dels expresidents de la Generalitat, Lluís Companys i Francesc Macià, com a símbol “de l'esperit d'aquella Catalunya i aquella Espanya que caminaven juntes, des del coneixement, la solidaritat i el respecte mutus”.

En un acte d'homenatge amb motiu del 70 aniversari de l'afusellament de Companys, Montilla ha emplaçat els presents a aprofitar el record al president de la Generalitat republicana “per projectar una mirada crítica sobre el passat, i llegir-lo un altre cop per extreure'n lliçons que serveixin també avui”.

El líder de l'executiu català, ha reivindicat el seu govern com el que més ha treballat per restituir la memòria de Companys, afusellat fa 70 anys pel franquisme al Fossar de Santa Eulàlia al Castell de Montjuïc.

Montilla ha assegurat que la fidelitat a la història de Catalunya obliga a reivindicar la figura del president de Catalunya durant la II República, i ha exalçat el seu executiu per haver realitzat aquesta tasca “com mai abans ho havia fet cap altre govern”.

Segons el president de la Generalitat, Catalunya “és una nació conscient i no presonera de la seva història, i que mira endavant amb la insubornable voluntat de governar-se amb els instruments adequats, al servei del benestar i progrés dels catalans”.

Durant l'acte, en què ha participat una representació del govern, del Parlament, i de l'Ajuntament de Barcelona, s'ha fet una ofrena floral en el monòlit instal·lat al punt on va ser afusellat Companys, i on s'ha interpretat 'El Cant dels Ocells' i 'Els Segadors'

La cerimònia ha reunit per primera vegada a Montilla amb el conseller de Governació, Jordi Ausàs, després de la polèmica suscitada ahir arran de l'anunci que la Conselleria col·laboraria amb la consulta independentista de Barcelona, i la posterior desautorització per part del president de la Generalitat.

Va ser cap a les 6.30 hores del 15 d'octubre de 1940 quan Companys va ser afusellat en el Fossat de Santa Eulàlia del castell de Montjuïc, donant compliment a la pena de mort que havia imposat un consell de guerra sumaríssim per “rebel·lió militar”.

Les últimes paraules que va pronunciar Companys van ser 'Per Catalunya', i ell mateix va assegurar per escrit que deixava aquest món sense rancor. En el moment del seu afusellament, Companys tenia 58 anys, i va rebutjar portar una bena als ulls en el moment de la seva execució.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.